2023 - Μνημονιακά αδιέξοδα χωρίς δυνατότητα απεμπλοκής

 

 

 

 


 

 

 

Σύνοψη

Θα ξεκινήσω υπενθυμίζοντας σας πως σε μια παλιότερη ανάρτηση μου σας είχα περιγράψει ένα προοδευμένο σκληρό σχηματισμό χαρταετού πολύ μεγάλης διάρκειας που ξεκινά από το 2020 και θα κρατήσει ουσιαστικά μέχρι το 2060. Ο σχηματισμός αυτός είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Χώρα στην περίοδο αυτή και στην ουσία έχει να κάνει με την κηδεμονία/ αποικιοποίηση της Χώρας από τους πάτρωνες /δανειστές, ώστε οι τελευταίοι να καρπούνται τα οφέλη από την εκμετάλλευση της Δημόσιας, της Εκκλησιαστικής και ακόμα και της Ιδιωτικής Περιουσίας της Χώρας μας. Τον σχηματισμό αυτόν και την σημασία του, τον παραθέτω στο κεφάλαιο της Ανάλυσης / Προοδευτικά 2023. Ο λόγος που τον αναφέρω έχει να κάνει με το ότι διαμορφώνεται το 2023 μια κατάσταση αδιεξόδου στην Χώρα και θα υπάρξουν σκέψεις απεμπλοκής και επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα όρια μας.

 

Το 2023 θα είναι μια χρόνια που η θεματολογία θα περιλαμβάνει το Χρέος και την αδυναμία εξυπηρέτησης του, τα άδεια ταμεία του Κράτους - θέματα που με την σειρά τους φέρνουν στο προσκήνιο τις σχέσεις με τους δανειστές και τους λάθος σχεδιασμούς τους - το επισιτιστικό, το ενεργειακό - τόσον όσον αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Χώρας όσον και το ρόλο της στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία - την εργαλειοποίηση της δημόσιας υγείας - προκειμένου να ελεγχθούν λαϊκές αντιδράσεις - την συμμετοχή της Χώρας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, το Μεταναστευτικό -ως απόλυτο θέμα αλλά και ως πρόσχημα διείσδυσης τρομοκρατικών πυρήνων. Τέλος το 2023 θα είναι μια χρονιά που  το πολιτικό σκηνικό της Χώρας θα αρχίσει να μετασχηματίζεται.

 

Δημόσιο Χρέος, Φορολογικές Υποχρεώσεις, Συνταξιοδοτικό, Προϋπολογισμός

Το 2023 βρίσκει σε πρώτη προτεραιότητα τα θέματα του 8ου οίκου του χάρτη του 1830, γιατί τα θέματα αυτά θα δρομολογήσουν σοβαρές εξελίξεις στα επόμενα τρία χρόνια στην λογική του 'δεν πάει άλλο'.  

 

Ξεκινώντας από το δημόσιο χρέος που και σαν ποσοστό του ΑΕΠ  - που από το ιλιγγιώδες 206,3% του ΑΕΠ λόγω υγειονομικής κρίσης έχει πέσει στα  171,1% του ΑΕΠ για το 2022 με προοπτική αποκλιμάκωσης  στο 161,9% στο τέλος του 2023 - αλλά και σαν απόλυτο νούμερο είναι τρομακτικό (394 δις), λίγα μπορεί να κάνει η όποια Κυβέρνηση πέρα από την εκποίηση του κρατικού πλούτου και στην συνέχεια και κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά του  εκκλησιαστικού αλλά και του ιδιωτικού πλούτου. Όπως σε μια επιχείρηση οι τράπεζες δινουν δάνεια με εγγύηση τα απτά κεφαλαιουχικά στοιχεία της επιχείρησης, με την ίδια λογική και τα κράτη δανείζονται με ενέχυρο το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Χώρας . Γιατί νομίζετε πως υλοποιήθηκε το έργο του Κτηματολογίου και ο ΕΝΦΙΑ;  Στο κεφάλαιο αυτό, φαίνεται πως η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να 'συζητήσει' με τους δανειστές μια τροποποίηση στα τοκοχρεολύσια προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για χρηματοδότηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά θα αγνοηθεί.

 

Στην συνέχεια έρχεται η ιστορία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων που δημιουργούν μια μεγάλη τρύπα στο Ταμειακό Πρόγραμμα της Χώρας . Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές  έχουν ήδη πιάσει τα 113 δις ευρώ - 50% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις  και 28,7% του Χρέους, άσχετα του κατά πόσο το μεγαλύτερο  κομμάτι αυτών είναι ουσιαστικά ανείσπρακτες.  Και αφού τα μεγάλα ψάρια είναι στο απυρόβλητο τι θα κάνει η όποια Κυβέρνηση; θα κυνηγήσει την 'μαρίδα'  .  Εδώ, λοιπόν, θα δούμε να υλοποιούνται έργα αυτοματισμού του ελεγκτικού μηχανισμού που σε συνδυασμό με την υλοποίηση ενός ενιαίου συστήματος Πιστοληπτικής Αξιοπιστίας - που θα δίνει την συνολική εικόνα οφειλών κάθε πολίτη της Χώρας προς την εφορία, στις τράπεζες και ιδιωτικά - και με την ιδιωτικοποίηση της είσπραξης των ανεξόφλητων προς την Εφορία στην ιδία λογική που λειτουργεί για τις τράπεζες, η (όποια) Κυβέρνηση ελπίζει πως θα μπορέσει να σταματήσει τις αυξητικές τάσεις των ανεξοφλήτων. Βέβαια ένα πρόβλημα που παραμένει και δεν πρόκειται να λυθεί - μεγάλη κουβέντα και αυτό -  προτού υλοποιηθεί το σύστημα του Ψηφιακού Νομίσματος (digital currency) είναι αυτό της παρα-οικονομίας - εκτιμάται σε 20% -25% του ΑΕΠ - και πάλι είναι εξεταστέο  σε τι βαθμό θα ελεγχθεί. Και αυτό γιατί  τα μεγάλα ψάρια - λαθρεμπόριο πετρελαίου, ναρκωτικά κλπ - μένουν στο απυρόβλητο εξ αιτίας των στρεβλώσεων του παγκοσμίου εμπορικού και ελεγκτικού συστήματος και όχι κατ' ανάγκη ολιγωρίας των υπηρεσιών του Ελληνικού κράτους.

 

Στο θέμα του συνταξιοδοτικού βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση μέχρι να υλοποιηθεί το σύστημα που προτείνει και έχει εφαρμόσει σε άλλα κράτη η Παγκόσμια Τράπεζα. Με βάση το σύστημα αυτό η σύνταξη έχει τρία σκέλη. Την εθνική σύνταξη που είναι ενιαία για όλους , την προσωπική διαφορά στην οποία συμμετέχει ο ασφαλισμένος μέχρι κάποιου ορίου και την ιδιωτική ασφάλιση που είναι ελεύθερη. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας, και εκεί που διαφέρει ανά χώρα είναι στο ύψος της εθνικής σύνταξης - όχι πολύ πάντως - και στην προσωπική διαφορά όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις προς το παρόν. Όταν, λοιπόν, σαν παράδειγμα στην Βρετανία χορηγείται ανώτατη (δημόσια) σύνταξη περί τις 850 λίρες (εθνική σύνταξη περί τις 350 λίρες και το υπόλοιπο προσωπική διαφορά), με την λογική του 'συστήματος'  δεν μπορεί η Ελλάδα να δίνει συντάξεις 1350 ευρώ. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε και νέα 'μαγειρέματα' αν και αυτά ήδη είναι ορατά. Για παράδειγμα οι 'υψηλοσυνταξιούχοι', πέρα από το ότι υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών των συντάξεων, δεν πήραν την αύξηση για την κάλυψη του πληθωρισμού και στην ουσία η αγοραστική τους δύναμη έχει περικοπεί κατά 30% τουλάχιστον και παρόλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί 'διόρθωσης'  το 2024 η γνώμη μου είναι πως θα μείνουμε στις εξαγγελίες.  

 

Τα προβλήματα αυτά θα μου πείτε πως είναι διαχρονικά και θα συμφωνήσω. Αυτό που φαίνεται να διαφέρει το 2023 και έχει να κάνει με το αναπτυξιακό αδιέξοδο  της Χώρας  θα αφορά μια πιθανή προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξορθολογήσει τις αποπληρωμές του Χρέους προς τους δανειστές - προκειμένου να εξοικονομήσει κεφάλαια για άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής  - στην βάση της ευθύνης των δανειστών που θέλοντας να καλύψουν δικά τους σχεδιαστικά λάθη στο έργο της 'διάσωσης' της Ελληνικής Οικονομίας ρίχνουν όλο το φταίξιμο στις Ελληνικές Αρχές. Και εδώ φαίνεται πως θα φάει πόρτα η Ελληνική Κυβέρνηση σε βαθμό που, αν όχι φέτος, αλλά στα επόμενα  τρία χρόνια θα την αναγκάσουν να σκεφθεί θέματα 'συνεταιρισμών' και σχετικών λύσεων προκειμένου να βγει η Χώρα από το αδιέξοδο. 

 

Ανάπτυξη

Η εικόνα που παρουσιάζει η Χώρα μετά 13 χρόνια μνημονιακής πολιτικής είναι περίπου η ακόλουθη:

 

Η Χώρα ανήκει στην ομάδα των αναπτυγμένων οικονομιών - με υπερτονισμένες και τις παθογένειες των οικονομιών αυτών  - πέρα και ανεξάρτητα του ότι επιβαρύνεται και με τα αποτελέσματα των Μνημονιακής πολιτικής. Έτσι η σύνθεση του ΑΕΠ κατά 77,3% προέρχεται από τον τομέα των Υπηρεσιών, κατά 18% από την Βιομηχανία και κατά 4,5% από τον Αγρο-κτηνοτροφικό τομέα. Ο Τουρισμός συμμετέχει στις καλές εποχές με ένα 17% στο ΑΕΠ και η Ναυτιλία με 7% μόνο,  παρόλο που η Ελλάδα είναι η 1η δύναμη παγκοσμίως στην Ναυτιλία.  Το παραγωγικό δυναμικό της Χώρας ανέρχεται σε 4,6 εκατ, η επίσημη Ανεργία ανέρχεται στο 11,4% και στην νεολαία πάνω από 31%. Τα  νοικοκυριά στο όριο της φτώχιας αγγίζουν το 28% του πληθυσμού. Οι εισαγωγές ανέρχονται στα 65 δις ευρώ - 30,5% του ΑΕΠ - και οι εξαγωγές στα 40 δις ευρώ - 18,6% του ΑΕΠ - ανοίγοντας μια μεγάλη και αρνητική ψαλίδα στο Ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών.  Η Ελλάδα επίσης έχει ένα μέτριο δείκτη ανισοκατανομής εισοδήματος με τάσεις χειροτέρευσης (GINI =32,4) και ένα εξαιρετικά υψηλό δείκτη κοινωνικής ανέλιξης με τάσεις χειροτέρευσης (HDI = 0,887).

 

 Τέλος και όσον αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών το 44,8% αφορά στο φυσικό αέριο, το 35,7% σε ανανεώσιμες πηγές, το 13,9% στον λιγνίτη και το 5,6% στο πετρέλαιο. Η Ελλάδα έχει ένα θετικό ισοζύγιο εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στις γειτονικές χώρες ενώ οι προοπτικές εξαγωγής φυσικού αερίου προβλέπονται να 4πλασιασθούν μέχρι το 2025 (ως εκ του ρόλου της Χώρας σαν κόμβου διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου).  Η Χώρα όμως ταυτόχρονα προχώρησε στην άκαιρη διακοπή της χρήσης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού και σε συνδυασμό με την μεγάλη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην παραγωγική διαδικασία βρέθηκε σε μια μεγάλη ανισορροπία όσον αφορά στην ενεργειακή της επάρκεια με τις γνώστες επιπτώσεις στο κόστος κάλυψης των αναγκών σε ηλεκτρισμό.

 

Η συνοπτική αυτή εικόνα μας λέει πως η Ελλάδα μετά από 13 χρόνια μνημονίων  έχει μετατραπεί σε μια καταναλωτική οικονομία σε παρακμή και εξαιρετικά ευαίσθητη στις εξωτερικές πιέσεις. Και οι πιέσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο στον Τουρισμό και τιμές των εισαγόμενων προϊόντων διατροφής  και ενέργειας.

 

Τις πιέσεις αυτές χειροτέρευσε η ιστορία της Πανδημίας που έτσι η αλλιώς προκάλεσε δυσλειτουργία του παραγωγικού μοντέλου της Χώρας με συνέπειες και στον χρηματο-οικονομικό προγραμματισμό της Χώρας, στην απασχολησιμότητα, κλπ. Όμως  φαίνεται πως από την μια θα υπάρξουν και στον διεθνή χώρο αλλά και στην Χώρα μας, εξελίξεις που θα βάζουν το θέμα της Πανδημίας στην πραγματική του διάσταση, αλλά και από την άλλη ο Gates σε μια πρόσφατη ομιλία του στην Αυστραλία προειδοποίησε πως θα υπάρξουν και άλλες 'πανδημίες' πιθανά χειρότερες. Και αστρολογικά έτσι φαίνεται να είναι  για τα επόμενα 2,5 χρόνια και για  όσο καιρό ο Κρόνος θα βρίσκεται απέναντι από το ζώδιο της Παρθένου. Και είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί η νέα 'Πανδημία' ως πρόσχημα για την λήψη μέτρων.

 

Η ουσία είναι - όσον αφορά στον παραγωγικό και στον οικιστικό τομέα - η κατάσταση θα είναι ρευστή μέχρι το 2025 και λόγω Ενέργειας και επιπτώσεων του σχετικού κόστους στην παραγωγική διαδικασία ,αλλά και λόγω της  κατάστασης των Χωρών που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην τουριστική βιομηχανία της Χώρας.  Αστρολογικά πάντως οι κυβερνήτες του 4ου οίκου -παραγωγικός και οικιστικός ιστός - του 5ου οίκου - ενέργεια και σχετικοί πόροι, αλλά και επενδύσεις - και του 9ου οίκου - τουρισμός και εξωτερικό εμπόριο -  της Χώρας βάλλονται.   Και  σε συνδυασμό με την αδυναμία της Κυβέρνησης να συντάξει αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς - π,χ εξ αιτίας της έλλειψης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του όποιου σχεδίου -  αφενός την αναγκάζει να καταφεύγει σε δημοσιονομικά τρικ -π.χ εργαλειοποίηση του πληθωρισμού - προκειμένου να δείξει αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και αφετέρου θεωρώ πιθανό  να καταφεύγει σε αύξηση της έμμεσης φορολογίας η και σε νομότυπη αποφυγή υποχρεώσεων  -π.χ. 900 χιλ συνταξιούχοι παραμένουν καθηλωμένοι σε συντάξεις πριν το 2015 που εν τω μεταξύ έχουν χτυπηθεί από τον πληθωρισμό με την Κυβέρνηση να λέει πως φταίει ο  νόμος Κατρουγκαλου -  και σε περισσότερο δανεισμό - για να καλύψει την τρύπα των δημοσιονομικών δαπανών -  φυσικά με επαχθείς όρους.

 

Και με την Ανάπτυξη θα μου πείτε τι γίνεται; Πέρα από το ότι η ' ανάπτυξη' και η κατεύθυνση της αποφασίζεται από τους Δανειστές και τις Βρυξέλλες,  τα πράγματα δεν θα είναι καλά στον τομέα των ξένων σοβαρών επενδύσεων και γιατί το παγκόσμιο κλίμα δεν είναι ευνοϊκό, αλλά και γιατί το γραφειοκρατικό σύστημα της Χώρας σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος εργασίας  διαμορφώνουν μη ανταγωνιστικές συνθήκες σε σχέση με άλλες χώρες. Στη συνέχεια και όσον αφορά στις εγχώριες επενδύσεις κάποιοι μεγέθους την ιστορία την ξέρετε. Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες. Θεωρώ επίσης πως η προσπάθεια της Κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τα τοκοχρεολύσια του Χρέους -ώστε να βρει κεφάλαια για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων - δεν θα τελεσφορήσει    και ρεαλιστικά τα μόνα κεφάλαια που μπορεί να προσδοκά ότι θα βρει η (όποια) Κυβέρνηση θα είναι δανειακά και θα αφορούν στην υλοποίηση των Έργων Κλιματικής Αλλαγής η και στην Χρηματοδότηση των Μεταρρυθμίσεων που έχουν σχεδιάσει οι Βρυξέλλες για την Χώρα.

 

Κάπου επίσης από την ανάλυση προκύπτει μια πιθανότητα 'συνεταιρισμού' της Χώρας μας με άλλες χώρες με σκοπό να δημιουργηθεί μια διακρατική βάση παραγωγής προϊόντων για αντιμετώπιση των αναγκών του επισιτιστικού (πρωτογενής αγροτοκτηνοτροφικός τομέας). Ως μέγεθος όμως μια τέτοια πρωτοβουλία λίγο θα επηρεάσει το ΑΕΠ

 

Μια περιοχή που φαίνεται πως θα προχωρήσει θα αφορά σε κλάδους που θα αφορούν σε νέες τεχνολογίες και σε startups που ναι μεν δεν χρειάζονται σοβαρά κεφάλαια , αλλά ως μεγέθη δεν έχουν σοβαρή βραχυπρόθεσμη συμμετοχή στο ΑΕΠ.

 

Βέβαια πέρα από την πραγματική ανάπτυξη υπάρχει και η πληθωριστική ανάπτυξη που χρησιμοποιείται για να χειραγωγηθεί  η εικόνα των διαφόρων δεικτών που επηρεάζουν την πιστοληπτική ικανότητας κλπ της Χώρας. Απ αυτή έχουμε και θα έχουμε μπόλικια.

 

Άφησα για το τέλος στο κεφάλαιο "Ανάπτυξη" το συμπέρασμα μιας έρευνας που έκανε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας στην οποία  εξέτασε το κατά πόσο και σε τι ποσοστό οι 500,000 Έλληνες που ξενιτεύτηκαν για να βρουν δουλειά στην εποχή των Μνημονίων , έχουν στα σχέδια τους να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα στα επόμενα 5 χρόνια. Μόνον ένας στους είκοσι το προγραμματίζει  (5% !!) και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο  24% αν συμπεριληφθούν και αυτοί που το σκέφτονται.  Για ποια ανάπτυξη να μιλήσουμε όταν το κατά τεκμήριο ικανό μέρος του πληθυσμού που πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει δεν πιστεύει πως η Χώρα θα γυρίσει σελίδα;

 

 

Επισιτιστικο, Ενεργειακό, Εθνική Ευημερία και Σχέδια της Χώρας για το μέλλον

 

Το επισιτιστικό θα δείξει τα δόντια του. Το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο οι αυξήσεις στις τιμές εξ αιτίας της - τεχνητής και στοχευμένης κατά την γνώμη μου - αύξησης του κόστους Α υλών και των επιπτώσεων του κόστους ενέργειας στην παραγωγή βασικών αγαθών, αλλά και η αισχροκέρδεια την οποία η (όποια ) Κυβέρνηση δεν θα μπορεί η δεν θα θέλει να ελέγξει. Το σχετικά αισιόδοξο είναι πως πάλι εξ αιτίας διεθνών συγκυριών από τα μέσα του 2024 η κατάσταση θα αρχίσει να ισορροπεί.

 

Το  ενεργειακό έχει για την Χώρα μας δύο διαστάσεις.

 Η πρώτη αφορά στον ρόλο της Χώρας ως κόμβου διακομιδής, αλλά και ως χώρα εν δυνάμει παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και στην μία και στην άλλη περίπτωση την διαχείριση του θέματος θέλουν να την έχουν και την έχουν οι Δανειστές, άσχετα του κατά πόσο η Κυβέρνηση επιχειρεί να μας παρουσιάσει πως  ό τι γίνεται στον τομέα αυτό είναι πρωτοβουλία της.  Στον τομέα αυτόν, ναι μεν μπορεί να υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις - που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν 'ανταμοιβή' της Χώρας μας για την στάση που κράτησε στο θέμα της Πανδημίας (!) και στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία - αλλά και από την άλλη θα υπάρξουν και προβλήματα που θα τα προκαλεί το λόμπι των χωρών που αντιμάχονται τα συμφέροντα της Χώρας μας. Και το θέμα αυτό θα έχει κυρίως να κάνει με το κατά πόσο θα προχωρήσει το έργο του East Med, με το κατά πόσο θα μας επιτραπεί και με ποιες προϋποθέσεις να αυξήσουμε τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια.

 

Η δεύτερη διάσταση αφορά στις επιπτώσεις του κόστους ενέργειας στην καθημερινότητα , όπου φαίνεται πως από την μια το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί σε παράλογα επίπεδα και από την άλλη η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών θα αδυνατεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα για το  σπίτι του, μια και αυτό από ένα 10% του μηνιαίου προϋπολογισμού των νοικοκυριών θα σκαρφαλώσει στο 30% και βάλε. Και αυτό είναι ένα θέμα για το όποιο θα ευθύνεται η (όποια) Κυβέρνηση που θα εμμένει αφενός να περνά στον καταναλωτή τις όποιες ανατιμήσεις - άσχετα αν τώρα υπάρχουν επιδοτήσεις που έχουν ημερομηνία λήξης - αλλά και αφετέρου θα εμμένει στην εφαρμογή των επιταγών περί δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος με εναλλακτικές πηγές ενέργειας - που όμως για να αποδώσουν θα περάσουν κάποια χρόνια - ενώ φαίνεται πως θα αγνοεί την ενεργοποίηση των παραδοσιακών μορφών παραγωγής ενέργειας παρόλο που οι εντολοδόχοι της, τις  έχουν ξαναβάλει μπροστά στις χώρες τους

 

 Οι δυσκολίες  κάλυψης βασικών αναγκών (επισιτιστικό, ενεργειακό ) θα αναδειχθούν σαν  ένα θέμα 'εισαγόμενο '- με την έννοια ότι λίγο η πολύ το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις χώρες του δυτικού συνασπισμού - αλλά επί της ουσίας θα γίνει κατανοητό  πως η Χώρας μας εκτελεί εντολές της Πατρωνίας που αφορούν στα συμφέροντα της και όχι κατ' ανάγκη της Ελλάδας, με την έννοια πως θα μπορούσε η Κυβέρνηση να βρει εναλλακτικές λύσεις . Και όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται πως η Πατρωνία σε αγαστή σύμπνοια με την ντόπια ολιγαρχία - η πραγματική εξουσία της Χώρας - πιστεύει πως ελέγχει τα πράγματα και θα θελήσει να διαμορφώσει ένα σχέδιο μοιράσματος του ενεργειακού πλούτου της Χώρας - παράλληλα η και συνδυαζόμενο με το σχέδιο εκμετάλλευσης της περιουσίας της Χώρας  - δίνοντας εντολή στην (όποια) Κυβέρνηση να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που εξυπηρετεί τα σχέδια  των Πατρώνων της Χώρας .

 

Στην συνέχεια και προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις που έχουν να κάνουν με μεγάλης κλίμακας αλλαγές στα δίκτυα μεταφορών και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου - που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την αντίδραση του Λαού, επειδή οι στόχοι των αλλαγών αυτών δεν εξηγούνται στον Λαό η και γιατί οι δράσεις αυτές θα λειτουργούν περιοριστικά στην ανάπτυξη της Χώρας η και γιατί οι πάτρωνες της Χώρας θέλουν να επιβάλλουν  διευθετήσεις που άπτονται  του εθνικού χώρου - είναι πιθανό να επιβληθούν προληπτικοί  περιορισμοί των ελευθεριών η και να επιβληθούν αποικιοκρατικής μορφής καταστάσεις στην Χώρα που θα έχουν να κάνουν με το Χρέος, τα σχέδια της Χώρας για το μέλλον της, αλλά και με την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού και με τις συμμαχίες της Χώρας 

 

Πλην όμως είτε εξ αιτίας του φόβου της Κυβέρνησης για μια πιθανολογούμενη λαϊκή εξέγερση, είτε και εξ αιτίας  κινήσεων της Κυβέρνησης για να αποφευχθεί ένας κίνδυνος εξ αιτίας επιθετικών κινήσεων γειτονικών χωρών , αφενός διαμορφώνονται συνθήκες ανατροπής του Σχεδίου συμμετοχής της Χώρας σε μέγα -έργα που αφορούν στους παγκόσμιους διαδρόμους μεταφορών και στους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας και απόσυρσης ενδιαφέροντος χρηματοδότησης και συνεταιρισμών για το έργο αξιοποίησης του Εθνικού Πλούτου, αλλά αφετέρου και κυρίως δημιουργείται ένα κλίμα εχθρότητας προς την Χώρα και τον Λαό της από πλευράς Διεθνούς Μεγάλου Κεφαλαίου (ΔΜΚ) . Οι όποιοι κίνδυνοι εξ αυτού του λόγου φαίνεται να εξομαλύνονται / αποφεύγονται χάρις στην αποτελεσματική μάχη που δίνει η Κυβέρνηση με κατακλείδα την αναγνώριση  κάποιων από τα δικαιώματα της Χώρας.

 

Τραπεζικό σύστημα και χρηματο-οικονομικά

Όπως έγραψα στο άρθρο μου για το τι θα πρέπει να περιμένουμε να συμβεί στον Κόσμο το 2023, ο Τραπεζικός τομέας, αλλά και ο Χρηματιστηριακός βρίσκεται σε μια κατάσταση μεγάλου μετασχηματισμού παγκοσμίως.  Αν και τα μεγέθη του αντίστοιχου Ελληνικού τομέα είναι ασήμαντο σε σχέση με τα παγκοσμίως διαδραματιζόμενα, θα υποστούμε και εμείς τις συνέπειες. Βέβαια οι μονοπωλιακές συνθήκες που επικρατούν στον Ελληνικό τραπεζικό τομέα, επιτρέπουν στις 'συστημικές'  τράπεζες να εργαλειοποιούν χωρίς έλεγχο τα επιτόκια προκειμένου να δείχνουν κέρδη προς το συμφέρον των μετόχων τους. Επί πλέον η εκχώρηση των απαιτήσεων τους στα funds και το σύστημα που έχει στηθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί έχει 'τρύπες' που τελικά και μέσα στο 2023 θα συζητηθούν και θα αποφασισθεί στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο το τι μέλλει γενέσθαι. Κατά την γνώμη μου η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κλίνει προς την πλευρά των τραπεζών και των funds.  Πάντως ούτε το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις που θα δούμε να συμβαίνουν στο δυτικό τραπεζικό σύστημα.

 

Ένα άλλο θέμα σχετικό με το τραπεζικό σύστημα έχει να κάνει με τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου τα οποία λόγω της γενικότερης αστάθειας του 2023 θα δυσκολέψουν τον ταμειακό προϋπολογισμό της Ελληνικού κράτους.

 

Το θέμα των Ομολόγων συνδέεται και με το θέμα του 'Νομίσματος'. Και ναι μεν τώρα το νόμισμα της Χώρας είναι το Ευρώ και άλλοι αποφασίζουν τα της νομισματικής πολιτικής, πλην όμως μας αφορά. Και μας αφορά γιατί αν κάποια στιγμή στο μέλλον αναγκασθεί η Χώρα να λειτουργήσει με δικό της νόμισμα το αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών που προανέφερα θα διαμορφώσει και στην Χώρα μας συνθήκες σαν και αυτές που βιώνουν οι Γείτονες με την τουρκική λίρα να έχει γίνει κουρελόχαρτο

 

Οι 'ζυμώσεις' για την μετεξέλιξη του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα κορυφωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2024. Η και μπορεί να αρχίσουν τότε, σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη για όλη την ΕΕ διαφοροποίηση του ρόλου των Κεντρικών Τραπεζών. Το σίγουρο πάντως είναι πως σε μια Χώρα που άνετα καλύπτει τις ανάγκες της  με 1,5 συστημικές τράπεζες, δεν μπορεί να υπάρχουν τέσσερες.

 

Κοινωνική Πρόνοια και Δημόσια Υγεία

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο που ήδη απασχολεί την Χωρά και θα την απασχολήσει ακόμα εντονότερα στο μέλλον, έχει να κάνει με το σύστημα παροχής υπηρεσιών Υγείας (νοσοκομεία κλπ), αλλά και γενικότερα με την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ιδρύματα, όπου το πρότυπο που επικρατεί στις χώρες του δυτικού συνασπισμού είναι 'λιγότερο κράτος΄. Το πρόβλημα που έχουμε σαν δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα - σε αντίθεση με άλλες δυτικές χώρες όπως η Βρετανία για παράδειγμα - έχει να κάνει με το πόσο συντεταγμένη είναι η μετάβαση από το υπάρχον σύστημα στο νέο, μια και κατά την γνώμη μου για τα επόμενα  τρία χρόνια και ανεξάρτητα αν στην εξουσία βρίσκεται δεξιά η αριστερή κυβέρνηση, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι δράσεις μετάπτωσης στην κατεύθυνση του λιγότερου κράτους. Όπως γίνεται αντιληπτό μέχρι σήμερα υπάρχει μια θολή ατμόσφαιρα γύρω από το θέμα αυτό, αν και δεν νομίζω πως κανείς διαφωνεί πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Σίγουρα οι κυβερνήσεις δεν θα βγουν να πουν πως ' καταργείται ' το υφιστάμενο σύστημα δωρεάν (;) παροχής υπηρεσιών δημόσιας Υγείας. Αυτό όμως που μπορούν να πουν είναι, για παράδειγμα, πως επιβάλλεται για λόγους οικονομίας κλίματος  η υιοθέτηση ενός συστήματος δυο ταχυτήτων σε συνδυασμό με την, σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό, ιδιωτικοποίηση των νοσοκομειακών υποδομών. Και το σύστημα αυτό μπορεί να προβλέπει νοσοκομειακή κάλυψη απόρων δωρεάν και η κάλυψη των υπολοίπων να γίνεται από τα Ταμεία η και με συμμετοχή των ασφαλισμένων. Υπόψη, τέτοιες διευθετήσεις υπάρχουν ήδη σε λειτουργία σε χώρες της Νότιας Αμερικής την ανασυγκρότηση των οποίων ανέλαβε στις προηγούμενες 10ετίες η Παγκόσμια Τράπεζα . Σε κάποιες με επιτυχία και σε κάποιες άλλες με καταστροφικές συνέπειες . Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στο σύστημα Υγειονομικής περίθαλψης και τις υποδομές του, αλλά μπορεί θεωρητικά να επεκταθούν  και στα σωφρονιστικά ιδρύματα, τα ιδρύματα κοινωνικής ωφέλειας κλπ .

 

Αν και οι κυβερνήτες του 6ου - συστήματα κοινωνικής μέριμνας και υγείας - και του 12ου οίκου - νοσοκομειακές υποδομές, σωφρονιστικά ιδρύματα κλπ - ήδη βάλλονται (afflicted) και θα συνεχίσουν και το 2024 , η υλοποίηση του Σχεδίου Μετάπτωσης δεν νομίζω πως αποκαλυφθεί εφέτος, μια και η Χώρα θα είναι απασχολημένη με τις εκλογές

 

Συμμαχίες και Άμυνα

Στο κεφάλαιο 'Συμμαχίες' η κατάσταση δεν είναι καλή. Συγκεκριμένα  ο  κυβερνήτης του 11ου  ζωδιακού, Δίας - που εξετάζει το ερώτημα του κατά πόσο 'μπορεί η Χώρα να ανήκει στην κατηγορία των Χώρων/ αποικιών χωρίς να προκληθεί επανάσταση του Ελληνικού Λαού ' δεδομένου του ότι ' Ο φυσικός πλούτος της Χώρας και η κυρίαρχη θρησκεία του Λαού αποτελούν στοιχεία τα οποία οι Πάτρωνες της Χώρας  θέλουν να ελέγξουν μέσω  της επιβολής  δικτατοριών, μεταφοράς πληθυσμών (μεταναστευτικό)  και με την διάδοση της διαφθοράς ως κυρίαρχου συστήματος συναλλαγών' - βάλλεται (afflicted). Αλλά και ο Ωροσκοπιακός κυβερνήτης του 11ου, Σελήνη  - που συμμετέχει σε ένα γενέθλιο σχηματισμό που διαβάζει ' Η Χωρά κινδυνεύει να χάσει την εθνική της ταυτότητα και ανεξαρτησία εξ αιτίας της εσκεμμένα εφαρμοζόμενης εξάρτησης της από το Easy Money System και την αλλοίωση του πληθυσμού της' - βάλλεται επίσης.

Οτιδήποτε, λοιπόν,  γίνεται στο κεφάλαιο 'συμμαχίες' και 'συμμετοχή σε κοινοπολιτειακά σχήματα'  έχει να κάνει με την θεματολογία που περιέγραψα παραπάνω.

Σε πρακτικό επίπεδο , αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι μια επαναπροσέγγιση του  Ισραήλ με την Τουρκία, αλλά σε τι βαθμό και σε ποιον χρονικό ορίζοντα θα εξαρτηθεί από το ποιοι κυβερνάνε στο Ισραήλ και στην Τουρκία. Και το λέω αυτό γιατί το 2024 η προοδευμένη Αφροδίτη του Ισραήλ περνά πάλι - ορθόδρομη αυτή την φορά - πάνω από τον γενέθλιο Ουρανό του χάρτη του Ισραήλ - όπως το 2010 (ανάδρομη) με το ναυτικό επεισόδια του Yeni Marmara, που οδήγησε στην διακοπή των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας.  Το 2023 πάντως θα δούμε δείγματα αυτής της στροφής π.χ με την μη συμμετοχή του Ισραήλ στις εθνικές αεροπορικές ασκήσεις της Ελλάδας.

Με την  Αίγυπτο το πρόβλημα θα είναι διαφορετικό και θα έχει να κάνει με το ότι παραδοσιακά οι Αιγύπτιοι έχουν στενές σχέσεις με τους Ρώσους παρόλο που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ισορροπήσουν τις σχέσεις τους με την Δύση . Στην συνέχεια ο κοινός χάρτης Ελλάδας Αιγύπτου μας λέει πως θα υπάρχουν και ξαφνικές ανατροπές που θα έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων και τους αγωγούς φυσικού αερίου (East Med (;;) ) τις οποίες τόσον οι Αιγύπτιοι όσον και οι ¨Έλληνες δεν θα μπορούν να διαχειριστούν

Από την άλλη περιμένω μια αναβίωση παλαιών και προ του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου, 'συμμαχιών ΄, όπως για παράδειγμα με την Βρετανία όπου δεν αποκλείω και την υπογραφή Σύμφωνου Αμυντικής Συνεργασίας. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται σε κυκλους! Βέβαια πως θα γίνει αυτό και η Τουρκία να διαλαλεί πως θα αγοράσει Eurofighters δεν το ξέρω, αν και κατά βάθος πιστεύω πως τέτοιες δηλώσεις είναι ενδεικτικές του αδιεξόδου της Τουρκίας σε καθεστώς Ερντογάν.

Ενδεικτική επίσης της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μας και που οφείλεται στους σχεδιασμούς που γίνονται για τους αγωγούς φυσικού αερίου είναι και η κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις της Χώρας μας με τα Σκόπια και την Αλβανία που παρ όλες τις θυσίες που έκανε η Χώρα μας έχουν συμμαχήσει με την Τουρκία. Και αυτό σημαίνει πως κάνουμε κάτι λάθος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (την περίοδο 2022 - 2023 ο κυβερνήτης της εξωτερικής πολιτικής , Αφροδίτη, βάλλεται )

Στο κεφάλαιο της Άμυνας  τα εξοπλιστικά προγράμματα, κυρίως του Ναυτικού, θα συνεχισθούν αλλά,  απ΄ ότι φαίνεται, οι αποφάσεις δεν θα  λαμβάνονται με απόλυτα τεχνοκρατικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια γεωπολιτικών και γεωοικονομικών σκοπιμοτήτων.  Με τις ανάλογες επιπτώσεις στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου όπως και στο παρελθόν (υπενθυμίζω πως όταν μας έβαλαν με το ζόρι στα Μνημόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό του Χρέους οφειλότανε στα εξοπλιστικά προγράμματα όπου επιλέγαμε εξοπλισμό με βάση κάποιες δυνατότητες που, στην οικονομική αξιολόγηση, θεωρούνταν μελλοντική αγορά και εκεί γίνονταν το πάρτυ).

 

Είναι επίσης πιθανόν - σαν αντάλλαγμα για έγκριση αγοράς κάποιοι εξοπλισμού από την Κυβέρνηση της Χώρας που τον παράγει - να υποχρεωθεί η Χώρα να συμμετέχει σε εκστρατείες - που θα έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου - και που εν πάση περιπτώσει  δεν εξυπηρετούν τα άμεσα συμφέροντα της και πιθανολογώ επωμιζόμενη το κόστος αλλά και τους υβριδικούς κινδύνους  αυτής της συμμετοχής η μέρους του.

 

Εξωτερική Πολιτική και Μεταναστευτικό

Σε αντίθεση με την Τουρκία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια σταθερή εξωτερική πολιτική και η πραγματική αιτία είναι το ότι διαχρονικά υπάρχουν αλλαγές στην Πατρωνία της Χώρας και ως εκ του ρόλου της η Χώρα υποχρεούται να ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της εκάστοτε Πατρωνίας.

 

Μένοντας στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής είναι πιθανό να συναντήσουμε ένα εχθρικό κλίμα στα διεθνή όργανα που μπορεί να αφορά στα συμφέροντα άλλων κρατών,  όπως μπορεί και να αφορά σε μεροληπτική αντιμετώπιση της Χώρας μας για τα εθνικά μας θέματα για λόγους που θα έχουν να κάνουν με το ότι δεν πρέπει να έχουμε άποψη για τα θέματα μας (!)

 

Μπορεί επίσης να αναγκασθούμε να καταφύγουμε στα διεθνή δικαστήρια για ένα θέμα που άπτεται των ορίων της Επικράτειας - π.χ. μονομερής επέκταση της ΑΟΖ στα 12 μίλια;

 

Αστρολογικά πάντως και παρόλο που  τόσο ο ζωδιακός όσον και ο ωροσκοπιακός κυβερνήτης της εξωτερικής πολιτικής βάλλεται την περίοδο 2022 -2023 και στην συνέχεια οι συνθήκες αντιστρέφονται,  φαίνεται πως θα έχουμε τύχη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στις δικαστικές διενέξεις υπό την έννοια της ελαχιστοποίησης των όποιων ζημιών (damage control).

 

Στη συνέχεια το 2023 είναι έτος προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και παρόλο που πάλι - μέσω του κοινού χάρτη Ελλάδας και Τουρκίας - φαίνεται πως οι γείτονες μπορεί να κάνουν καμία 'κουτουράδα' τύπου  Ίμια, εν τούτοις η εκτίμηση μου είναι πως η πιθανότερη, σε αυτή την φάση, δράση θα είναι  η  αναβάθμιση της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από πλευράς γειτονικής χώρας προκειμένου να επικρατούν συνθήκες αστάθειας στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση των διαμαρτυριών των μεταναστών με πορείες που όμως δεν θα αφορούν στα Ελληνικά θέματα και στα προβλήματα τους, αλλά θα έχουν να κάνουν με την αναδιάταξη των παγκόσμιων γεωστρατηγικών αξόνων - π.χ Πακιστάν με Ινδία - αλλά και με την αναβάθμιση του θρησκευτικού στοιχείου - π.χ τζαμιά. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι το θέμα της δημιουργίας τρομοκρατικών πυρήνων ελεγχόμενων από τα Ισλαμιστικά κέντρα αποφάσεων που ναι μεν βρίσκονται σε ύπνωση τώρα, αλλά θα 'ξυπνήσουν'  κατ΄ εντολή των κέντρων αυτών . Η περιοχή που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι αυτή της δυτικής Θράκης.

 

Μπορεί επίσης να συμβούν γεγονότα - πέρα από τα προαναφερθέντα - που θα αποκαλύψουν πως δεν είναι μόνο η Τουρκία αυτή που εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό αλλά και συμφέροντα - κρατικά ή επιχειρηματικά - που θέλουν να επιβάλλουν στην Χώρα μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για την εξέλιξη του εθνικού της ιστού, να παρέμβουν στα όρια της επικράτειας της Χώρας αλλά και να απαλλοτριώσουν τα δικαιώματα της Χώρας στον φυσικό της πλούτο. Τα προαναφερθέντα τρομάζουν την Κυβέρνηση και την αναγκάζουν να επιβάλλει το εθνικό συμφέρον στο θέμα, προκαλώντας διεθνείς ενορχηστρωμένες αντιδράσεις και είναι πολύ πιθανό η Κυβέρνηση να εξαναγκασθεί να πάρει κάποια από τα μέτρα πίσω.

 

Πολιτειακό και Πολιτική  Κατάσταση

Το κλίμα που φαίνεται να  διαμορφώνεται ως τάση για το 2023 με τα μεγαλοσυμφέροντα και τους πάτρωνες της Χώρας να υποδεικνύουν την δράση της Κυβέρνησης, τα κρατικά ταμεία να είναι άδεια, την Χώρα να είναι μπλεγμένη σε δικαστικές διαμάχες η και να κινδυνεύει να εμπλακεί σε πολεμικές περιπέτειες με τους γείτονες της, οδηγεί σε αδιέξοδα  που θα έχουν να κάνουν με την  κηδεμονία /πατρωνία της Χώρας  και πιθανά να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε μεταρρυθμίσεις του εξουσιαστικού πλαισίου της.

 

Είναι προφανές πως η Μεταπολίτευσης έχει μπει σε μια φάση 'τέλους εποχής' η και ανάγκης ριζικής αναμόρφωσης - και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί με κάποιο τρόπο στις εκλογές - πλην όμως η κατεύθυνση θα φανεί στα επόμενα χρόνια και το θέμα θα πρέπει να συνδεθεί με το τι θα γίνει κυρίως στις ΗΠΑ και στην Γερμανία και δευτερευόντως στην Γαλλία και στην Βρετανία μέχρι το 2028, μια και ήδη έχουμε μπει σε μια περίοδο συγχρονικότητας του πολιτισμικού πλαισίου με αυτό της περιόδου 1939 - 1945.

 

Εκλογές

Το 2023 είναι έτος εκλογών και επειδή δεν φαίνεται κάποιο κόμμα μόνο του να έχει την πλειοψηφία προφανώς η Χώρα θα οδηγηθεί σε βραχύβια σχήματα συγκυβέρνησης, με επαναληπτικές εκλογές και το Φθινόπωρο του 2023 με άλλο σύστημα από αυτό της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Στην φάση που έχουμε φτάσει ο Λαός είναι αποξενωμένος από την Ηγεσία του - και γιατί ο Λαός υφίσταται τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής και γιατί η Ηγεσία του αδυνατεί να επιβάλλει το εθνικό συμφέρον στην διαχείριση του Χρέους, αλλά και γιατί ίσως η Κυβέρνηση πάρει μέτρα που χειραγωγούν την ψήφο του (ο κυβερνήτης του 11ου οίκου βάλλεται)  - και αμφιταλαντεύεται για το ποια είναι η κατάλληλη ηγεσία για το εθνικό συμφέρον. Ο Λαός  - στον προβληματισμό του για το ποιο κόμμα να ψηφίσει -  θα πρέπει να γνωρίζει πως ναι μεν θα έχει δίκιο να δυσανασχετεί κ να εξεγείρεται πλην όμως το δίχτυ ασφαλείας της Χώρας στις συγκυρίες του 2023 θα είναι η εξυπηρέτηση του Χρέους και οι Επενδύσεις. Δηλαδή  να τα έχουμε καλά και με τους δανειστές και με το Διεθνές Μεγάλο Κεφάλαιο (ΔΜΚ), άσχετα αν κάτι τέτοιο χειροτερεύει την κατάσταση του Λαού.  Και το λέω αυτό γιατί οι εκλείψεις στον άξονα Κριού  /Ζυγού στο παρελθόν έχουν δώσει εκλογές (1958, 1977, 1996, 2004) με  αποτελέσματα   -σε όλες τις περιπτώσεις πλην αυτών του 2004 - ενισχυτικά του κυβερνόντος συνασπισμού., ενώ οι κυβερνήσεις που εκλέχθηκαν τότε υλοποίησαν κατά κύριο λόγο μια στροφή στα θέματα πατρωνίας και  εξωτερικής πολιτικής με συνέπειες για το μέλλον της Χώρας

 

Ελληνο-τουρκικά

Εκλογές στην Τουρκία

Το 2023 είναι έτος εκλογών για την Τουρκία και το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην Προεδρία της Χώρας.

Ο Ερντογάν φοβόταν την υποψηφιότητα του Ιμάμογλου και του Γιαβάς, αντίστοιχα δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρα, που είναι άφθαρτοι πολιτικοί με μέλλον και με δημοκοπικά με μεγάλο ρεύμα.

Για τον λόγο αυτό ο Ερντογάν 'έκαψε'  την υποψηφιότητα Ιμάμογλου με την "δικαστική καταδίκη του" - πράγμα που σημαίνει πως και να κατέβει και να κερδίσει τις εκλογές δεν θα μπορεί να γίνει Πρόεδρος -  ενώ την  τυχόν υποψηφιότητα του  Γιαβάς δεν την επιθυμεί το κόμμα των Κούρδων ( HDP ) - που εκπροσωπεί ένα 12% -15% των ψηφοφόρων και που όμως αυτό τον καιρό συζητείται η διάλυση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Πράγμα που σημαίνει πως οι ψήφοι του κόμματος θα διοχετευτούν σε άλλε κόμματα.  Έτσι ούτε και  ο Γιαβάς  θα πάρει το χρίσμα από την ενωμένη αντιπολίτευση.

Ποιοί μένουν μετά; το δίδυμο Κιλιτζάρογλου-Ασκενέρ, με τον πρώτο να έχει ηττηθεί αρκετές φορές σε εκλογικές αναμετρήσεις από τον Ερντογάν, ενώ συμβολίζει στο χώρο της πολιτικής κάτι το παλιό και ξεπερασμένο. Η Ασκενέρ από την άλλη δεν συγκεντρώνει πιθανότητες να είναι αυτή υποψήφια για την Προεδρία, αφού λογικά θα πρέπει ο υποψήφιος να πρόσκειται στο CHP που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Λογικά και εκτός απροόπτου - υπάρχει και αυτό γιατί είπαμε πως και ο Ερντογάν εκτελεί εντολές κάποιας εξουσίας είτε βαθύ τουρκικό κράτος λέγεται αυτό είτε και κάποιοι μεγάλοι του ΔΜΚ - η μάχη θα είναι ανάμεσα στον Ερντογάν και στο Κιλιτζαρογλου και θα είναι μια μάχη με πολύ παρασκήνιο λόγω των όρων που θα βάλουν στον Ερντογάν οι 'συνεταίροι' του εντός   - MHP (National Action Party) οι γνωστοί γκρίζοι λύκοι - και εκτός Βουλής 

 

Τα προοδευτικά του Ερντογάν για το 2023 μας λένε πως το αφήγημα του - ουσιαστικά η μετατροπή του πολιτεύματος σε Ισλαμική δημοκρατία σε συνδυασμό με υποσχέσεις στον Λαό για ένα λαμπρό μέλλον για την Χώρα από την εκμετάλλευση ενεργειακού πλούτου (που ανήκει βέβαια σε άλλους)  - συνεπαίρνει τα λαϊκά στρώματα και λειτουργεί σαν ασπίδα σε τυχόν στρατιωτικό πραξικόπημα. Μας λένε επίσης πως θα έχει πρόβλημα με τους 'συνεταίρους' του - και δεν αναφέρομαι μόνον στους πολιτικούς - και ίσως κάνει το λάθος να τους ρίξει το γάντι που απλά αυτοί θα το σηκώσουν δημιουργώντας του δυσκολίες.

 

 Στην Ηλιακή Επιστροφή  του χάρτη του για το 2023 δεσπόζουν δύο μεγάλα τρίγωνα - τακτικού και όχι στρατηγικού επίπεδου-  που μας λένε πως  στην διαμάχη για τον έλεγχο της εξουσίας και με τους συνεταίρους του, θα έχει με το μέρος τους αφενός τα λαϊκά στρώματα αλλά και αφετέρου ένα ισχυρό γυναικείο κίνημα που επηρεάζει την κοινή γνώμη της Τουρκίας και που έχει να κάνει με το κοινωνικό-πολιτικό πρότυπο που θέλει ο Ερντογάν να επιβάλλει στην Τουρκία.

 

 Από την άλλη όμως τόσον ο Ωροσκόπος , όσον και το Μεσουράνημα της ΗΕ 'βάλλονται' (afflicted). Και ο μεν Ωροσκόπος σε σύνοδο με τον Spica μας λέει πως το 2023 θα είναι μια χρονιά που 'θα θερίσει ό τι δεν έσπειρε' - η τα πράγματα δεν θα οδηγηθούν προς την κατεύθυνση που έχει σχεδιάσει -  τόσον όσον αφορά εσφαλμένες θρησκευτικές αντιλήψεις και εμμονές, όσον και στην χρησιμοποίηση ύπουλων τακτικών στην πρόκληση η αντιμετώπιση εμπλοκών με ξένες χώρες η μεγα-επιχειρηματικά σχήματα. Το δε Μεσουράνημα της ΗΕ σε σύνοδο με τον απλανή Pollux μας λέει πως μπορεί να κινδυνέψει όχι μόνο να υποστεί την διάλυση των συμμαχιών του που τον στηρίζουν στην Προεδρία - εξ αιτίας αποκαλύψεων που δείχνουν πως βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον της Χώρας - αλλά και να έχει περιπέτειες με την Δικαιοσύνη.

 

Μια επί πλέον ένδειξη της κατάστασης του  Ερντογάν για το 2023 είναι και το κατά πόσο οι κυβερνήτες του 8ου και του 12ου οίκου - ένδειξη επιτυχιών η αποτυχιών  -  βρίσκονται σε καλή η κακή κατάσταση και η απάντηση είναι πως ναι μεν δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση (afflicted) αλλά υπάρχει 'στήριξη'

 

Εδώ να πούμε πως σωστά ο Ερντογάν δεν επιλέγει ως ημερομηνία εκλογών την 18/6/23 μια και συμπαντικά δεν είναι μια καλή ημέρα για αυτόν (απώλεις/αποτυχία για την τρέχουσα εξουσία). Επειδή η μεταφορά της ημερομηνίας των εκλογών μετά τις  18/6 είναι αντισυνταγματική - εκτός αν υπάρχουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης για την Χώρα - η γνώμη μου είναι πως θα μεταφέρει τις εκλογές σε μια προγενέστερη ημερομηνία και ήδη έχει υπονοήσει την 'συμβολική' - μια και είναι η ημερομηνία των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην Τουρκία το 1950  -  14/5/2023. Η ημερομηνία πάντως δεν έχει κλειδώσει' ακόμα.  Το σίγουρο είναι πως ο Ερντογάν θα βρει τον τρόπο να ξεπεράσει τον σκόπελο των εκλογών και να παραμείνει στην εξουσία. 

 

Αλλά η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Χώρα

 

Φαίνεται λοιπόν πως ο συνδυασμός του χειρισμού της εκλογικής διαδικασίας από πλευράς  Ερντογάν , με τα οικονομικά προβλήματα της Χώρας και τις επιπτώσεις των προβλημάτων στο Λαό θα προκαλέσουν μια - σταδιακή ως προς την έκφραση της - έκρηξη.  Επί πλέον η περίοδος 2024 - 2028 θα είναι μια περίοδος που και η ίδια η υπόσταση του Χάρτη θα βάλλεται επειδή την περίοδο αυτή ο Ήλιος του Χάρτη θα είναι afflicted. O Ήλιος στον Χάρτη της Τουρκίας κυβερνά τον 10ο Ζωδιακό και τον 2ο Ωροσκοπιακό και βρίσκεται στον 5ο ωροσκοπιακό οίκο της Χώρας - μεταξύ των άλλων έχει να κάνει με την Ελίτ της Χώρας, την Ενέργεια,   την δημοφιλία της Χώρας, την ευημερία του Λαού, τις χρηματιστηριακές επενδύσεις και τις αποδόσεις των, την βάση του Νομίσματος της Χώρας (η και το 'τέλος' του), την τύχη της Χώρας στις οποίες δράσεις της, τη νεολαία της Χώρας. Με λίγα λόγια ο συνδυασμός αυτός μας λέει πως οι χειρισμοί της πραγματικής και της εκτελεστικής εξουσίας της Χώρας στον Οικονομικό τομέα, στο Νόμισμα και στο Τραπεζικό σύστημα της Χώρας , αλλά και στο Ενεργειακό οδηγούν την Χώρα σε υπαρξιακά αδιέξοδα.  Για να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και της Ελλάδας ο Ήλιος - κυβερνήτης του 7ου ζωδιακού και του 12ου Ωροσκοπιακού - βάλλεται από το 2021 μέχρι το 2025 και μας έδωσε προβλήματα με τους 'αντιπάλους' της Χώρας - Τουρκία, Δανειστές κλπ - αλλά και πολύ και κρυφό παρασκήνιο 'με την πλάτη στον τοίχο'. Την ίδια επίσης περίοδο (2021 -2028) βάλλεται και ο Ήλιος του κοινού χάρτη Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει επομένως ένα χρονικό διάστημα (2024 -2025) που τα εσωτερικά προβλήματα και των δύο χωρών διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό όσον αφορά στην "Σχέση". Πλην όμως και όσον αφορά στον χάρτη της Ελλάδας η περίοδος 2026 -2028 είναι πολύ θετική για τις επιδιώξεις της Χώρας, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο και για τον χάρτη της Τουρκίας που ενεργειακά βυθίζεται σε πολύ χειρότερα επίπεδα από την σημερινή του κατάσταση, ενώ και όσον αφορά στον κοινό χάρτη των δύο χωρών, η περίοδος 2027 έως τα μέσα του 2029 είναι θετική. 

 

Η κατάσταση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας

Εξετάζοντας το θέμα των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας χρησιμοποίησα τον Κοινό Χάρτη των δύο χωρών και την Ηλιακή Επιστροφή του σε συντεταγμένες Αγκύρας και Αθηνών.

 

Κατ' αρχή αυτό που φιγουράρει δυνατά για το 2023 στον κοινό χάρτη είναι το ότι εμπλέκονται οι επιδιώξεις του Διεθνούς Μεγάλου Κεφαλαίου (ΔΜΚ) στις σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο το ΔΜΚ να αποκομίσει εύκολα κέρδη και την μερίδα του λέοντα στην μοιρασιά.

 

Στην συνέχεια οι διελεύσεις του 2023 ως προς τον κοινό χάρτη μας λένε πως διεξάγονται μυστικές συνομιλίες υπό την απειλή πολεμικών πράξεων αλλά και με τις ηγεσίες των δύο χωρών να έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους /να φοβούνται τις συνέπειες για τα κεφάλια τους, αλλά και για τις χώρες τους, της επόμενης μέρας μιας πολεμικής σύγκρουσης.

 

Ένας μη ελεγχόμενος παράγοντας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι τα συμφέροντα εκείνα που διαχειρίζονται και πλουτίζουν με το λαθρεμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου και τα οποία συμφέροντα θέλουν να διαιωνίζεται η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο χώρες για να συνεχίσουν να θησαυρίζουν.

 

Μας λέει ακόμα ο κοινός χάρτης για το 2023, πως μπορεί να υπάρξουν μεγάλες φυσικές καταστροφές που σε συνδυασμό με πολεμικές πράξεις που καταστρέφουν αγροτικά και οικονομικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων που από την μια θα αυξήσει την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, αλλά και από την άλλη θα εργαλειοποιηθεί στην μεταξύ των δυο χωρών διαπραγμάτευση.

 

Μας λέει επίσης ο κοινός χάρτης για το 2023 πως μια λάθος υπολογισμένη ανάληψη ρίσκου, σε συνδυασμό με μια στρατιωτική δομή αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μπορεί να αποκαλύψει πως οι ηγεσίες των δυο χωρών απλά υλοποιούν εντολές του ΔΜΚ και αυτό μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στα λαϊκά στρώματα. Είναι προφανές πως εδώ μιλάμε για κάποιας μορφής στρατιωτική δράση που δεν είναι 'εξουσιοδοτημένη' και η οποία δεν θα πετύχει αλλά και δεν θα έχει και συνέχεια.

Από την οπτική της Τουρκίας ο κοινός χάρτης μας λέει  για το 2023 θα είναι μια χρονιά που από την μια η Ηγεσία της Χώρας θα ονειρεύεται πως μπορεί να υλοποιήσει το Σχέδιο της για μια αυτάρκη Οικονομία που θα στηρίζεται - όσον αφορά στην χρηματοδότηση του Σχεδίου - στον πλούτο που θα προέλθει από την  εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου - αγνοώντας μια σημαντική λεπτομέρεια πως τα κοιτάσματα αυτά δεν της ανήκουν - και προκειμένου να έχει τον έλεγχο του Σχεδίου η Ηγεσία θα φροντίσει να ελέγξει και τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων της Χώρας. Από την άλλη όμως δεν θα καταφέρει να πείσει το ΔΜΚ για την νομιμότητα και την συμβατότητα  των διεκδικήσεων της με μη διαπραγματευόμενες διεθνείς συνθήκες και κατά συνέπεια της συμμετοχής της με πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομίλους που θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα  φυσικού αερίου και πετρελαίου. Μπορεί όμως να έχει κάποια εύνοια σε επίπεδο δικαστικών αποφάσεων που έμμεσα άπτονται των διεκδικήσεων της. 

Από την σκοπιά της Ελλάδας ο κοινός χάρτης Ελλάδας - Τουρκίας μας λέει πως το 2023 θα είναι μια χρονιά που  οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για το ΔΜΚ - σε ένα σενάριο χρηματοδότησης της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Ελλάδας που διεκδικεί και η Τουρκία - είναι μεν μεγάλες πλην όμως εξ αιτίας των μνημονιακών συνθηκών που επικρατούν στην Χώρα ο συνομιλητής του ΔΜΚ δεν είναι στην πραγματικότητα η Ελληνική Κυβέρνηση αλλά οι Πάτρωνες/ Δανειστές της Χώρας, ενώ η υιοθέτηση του Σχεδίου της Κλιματικής Αλλαγής - ως μπούσουλα της αναπτυξιακής πολιτικής της Χώρας - σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να επιβάλλει τους όρους της στην Τουρκία - όσον αφορά στα θέματα δικαιωμάτων επί των φυσικών πόρων της Ελληνικής Επικράτειας - καθιστά την Ελλάδα μη αξιόπιστο συνομιλητή του ΔΜΚ όσον αφορά στην εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων .  Και αυτά, σε συνδυασμό με  πιθανές φυσικές καταστροφές και αδυναμία αντιμετώπισης των - εξ αιτίας αυτοκαταστροφικών κινήσεων που οφείλονται στην διαφθορά  - οδηγούν σε απώλειες εξ αιτίας λανθασμένης αντίληψης της έννοιας του κινδύνου από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης.

Λαμβανομένων υπ' όψη των προαναφερθέντων περιορισμών στη ελευθερία δράσης της Ελληνικής Κυβέρνησης, η τελευταία θα επιχειρήσει να μεταφέρει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων σε ένα άλλο 'γήπεδο'  και συγκεκριμένα στο να βρεθούν κοινά ενδιαφέροντα στους τομείς των έργων της Μεγάλης Επανεκκίνησης και της Κλιματικής Αλλαγής, συμπεριλαμβανόμενων των έργων εκσυγχρονισμού των δικτύων μεταφορών και των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου . Κάτι που και βρίσκει παγερά αδιάφορους τους Τούρκους αλλά και που πιθανά δεν έχει την έγκριση των Δανειστών.

Στον χάρτη της Ελλάδας επίσης και για το 2023,  βλέπουμε κάποιους σχηματισμούς που θα μπορούσαν να συσχετισθούν με τα Ελληνοτουρκικά. Οι σχηματισμοί αυτοί που παρατίθενται στο κεφάλαιο της Ανάλυσης - έξη των αριθμό - μας λένε με τον άλφα ή βήτα τρόπο πως "η Χώρα κινδυνεύει να δεχτεί μια βίαια επίθεση". Η επίθεση όμως αυτή αφενός μπορεί να μην προέλθει από την Τουρκία - μια και από τις ίδιες εξισώσεις προκύπτει πως "θα ζητηθεί από την Ελλάδα να συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις με στόχο την προστασία των διαδρόμων μεταφορών και των αγωγών φυσικού αερίου" - αλλά και αφετέρου η επίθεση αυτή μπορεί να αφορά και τρομοκρατική δράση.

Συμπερασματικά και αν εξαιρέσεις το θέμα των μυστικών διαπραγματεύσεων και του ρόλου του ΔΜΚ στις διαπραγματεύσεις αυτές,  η κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι η ίδια όπως στα προηγούμενα χρόνια, με ανεβασμένο επίπεδο έντασης λόγω και των αδιεξόδων αλλά και των εκλογών στις δύο χώρες. Δηλαδή εξακολουθεί να υπάρχει η περίπτωση  περιορισμένης έκτασης πολεμικού επεισοδίου που θα δυσκολέψει πολύ την Τουρκία  γιατί δεν θα αποκομίσει οφέλη. Και αυτό και πέρα από τους λεονταρισμούς, το γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι μια και σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Μουσταφά Αϊντίν καθηγητής του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης και ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της εξωτερικής πολίτικης του Ερντογάν δήλωσε πως  "..υπάρχουν ευκολότεροι εχθροί από την Ελλάδα , π.χ. Συρία…"

 

Έτσι και παρόλο που, όπως προανέφερα, πολλές εξισώσεις δηλώνουν κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής δεν την θεωρώ πιθανή μέσα στο 2023

 

Αντίθετα περιμένω περεταίρω εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού.  

 

Από τον κοινό χάρτη προκύπτει πως η περίοδος  4/2023 - 5/2023 και στην συνέχεια η περίοδος  8/2023 - 2/2024 είναι  περίοδοι βελτίωσης των σχέσεων για να ξαναχαλάσουν στην συνέχεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι μυστικές διαπραγματεύσεις κατέληξαν κάπου έστω και προσωρινά, αλλά και μπορεί και να σημαίνει πως η Τουρκία αλλάζει τακτική επειδή έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα θέλει. Με δεδομένο πως τόσο οι χάρτες της Ελλάδας και της Τουρκίας όσο και ο κοινός χάρτης  μας δίνουν ενδείξεις προσφυγής στα διεθνή δικαστήρια ίσως υπάρξει συμφωνία για κάτι τέτοιο. Το γεγονός όμως πως στην συνέχεια ο κοινός χάρτης μας λέει πως οι σχέσεις επιδεινώνονται δραματικά - κυρίως με επίκεντρο την περίοδο 11/2024 - 4/2025 - είτε υπάρχει υπαναχώρηση είτε το όποιο αποτέλεσμα δεν θα αρέσει στην Τουρκία.

 

Εν κατακλείδι θεωρώ σαν κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας την περίοδο 2024 - 2025 που θα έχει σαν κεντρικό θέμα την αμφισβήτηση των συνόρων και θα είναι μια περίοδος που η Τουρκία - τουλάχιστον μέχρι και το 2025 - θα συνταράσσεται από εσωτερικές αντιπαλότητες και εξεγέρσεις του Λαού που θα βιώνει τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Χώρας, που θα συνεχίσει η ίδια και μετά τις εκλογές του 2023.

 

 

 

Ανάλυση

Η Ανάλυση αφορά στα του χάρτη της Ελλάδας του 1830 για το 2023 και στην κατάσταση που θα επικρατεί στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένου του ότι το 2023 θα είναι έτος προεδρικών εκλογών για την Τουρκία

Χάρτης Ελλάδας 1830  - Ανάλυση για το 2023

Προοδευτικά

Παραμένουν σε ισχύ κάποια από τα προοδευτικά του  2022 και προστίθενται τα προοδευτικά του 2023

Προοδευτικά 2022 παραμένοντα σε ισχύ και το 2023

Είναι ενεργοποιημένος ένας προοδευμένος σχηματισμός μακράς διάρκειας (τουλάχιστον μέχρι το 2060) που διαβάζει "σκανδαλώδεις συμβάσεις που έχουν να κάνουν με την χρηματική επάρκεια - π.χ. μνημόνια και αποτελέσματα τους - σε συνδυασμό με πιθανή καταστροφή η αλλοίωση νομικών εγγράφων που τεκμηριώνουν την διασπάθιση εθνικών πόρων - σαν απόρροια τού ότι υφίσταται ένα καθεστώς διαχρονικής δουλείας που διαμορφώνει ένα σκηνικό αδυναμίας να παντρευτούν  οι εθνικές ανάγκες με τα επιχειρηματικά μέγα-συμφέροντα - υποχρεώνουν την Ελληνική Κυβέρνηση σε ένα ρόλο διεκπεραιωτή εντολών και μόνο, που όχι μόνο δεν της  επιτρέπουν να αξιοποιήσει επ' ωφελεία εθνικών σκοπών τον πλούτο της Χώρας, αλλά την  υποχρεώνουν να εκχωρήσουν στους δανειστές τον κρατικό, εκκλησιαστικό και ιδιωτικό πλούτο των Ελλήνων" . [ σκληρός χαρταετός : προοδευμενος Κρόνος στον Λέοντα 180ο γενέθλιος Ηλιος/ερμής + Ηλιος/Κρόνος Υποθετικός + Αφροδίτη/Ποσειδώνας, 135ο γενεθλιος Δίας στον Αιγόκερο , 135ο γενέθλιος Πλούτωνας στον Κριό ΚΑΙ προοδευμενος Κρόνος 150ο γενεθλιος Ποσειδώνας στον Αιγόκερο]   

Η Ηγεσία της Χώρας φαίνεται να υλοποιεί αντικρουόμενα μέτρα που αφορούν στην δημόσια υγεία και που έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς στην μετακίνηση του πληθυσμού εντός η και εκτός της Χώρας τα οποία και εμφανίζει ως δικές της πρωτοβουλίες ενώ στην πραγματικότητα εκτελεί εντολές των πατρώνων της Χώρας και τα οποία μέτρα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στο ΑΕΠ και στο Ταμειακό πρόγραμμα της Χώρας [σκληρός σχηματισμός με κορυφή την προοδ Υγεία στους Διδύμους σε όψη 135ο με τον προοδ Ουρανό στον Υδροχόοο και σε όψη 135ο με τα προοδευμενα μεσοδιαστήμα Ηλιου/Ποσειδώνα σε συνοδο με Κρόνο/Ποσειδώνα]

Η αδυναμία να βρεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους για την επίτευξη ενός στόχου, σε συνδυασμό με μια τάση υπερεκτίμησης πόρων , αλλά και μια τάση 'στρογγυλέματος' αποτυχιών του παρελθόντος μπορεί, όχι μόνο να λειτουργήσει αρνητικά για τα σχέδια της Χώρας, αλλά η Χώρα κινδυνεύει να δεχτεί μια βίαια επίθεση [Άνοιξη 2022 προοδ μεγάλος σταυρός : προοδ Πλούτωνας στον Κριό 180ο  προοδ Αφροδίτη/Μεσουράνημα και προοδ Σελήνη στον Καρκίνο 180ο προοδ Δίας στον Αιγόκερο]

Ο συνδυασμός αναστάτωσης στον διεθνή εμπορικό τομέα, με την ανυπαρξία παραγωγικού ιστού για την κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης του Λαού, αλλά και με τις ιδεολογικές προκαταλήψεις της Ηγεσίας της Χώρας όσον αφορά στο παραγωγικό μέλλον της Χώρας (Μεγάλη Επανεκκίνηση και Κλιματική Αλλαγή)  - όσον αφορά στην ερμηνεία των αιτίων της αναστάτωσης και του τρόπου αντιμετώπισης των - οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών του Λαού [μεγάλος σταυρός : προοδ Ποσειδώνας στον Αιγόκερο 180ο προοδ Αφροδίτη στον Καρκίνο και προοδ Ουρανός/Απόλλων 180ο προοδ Μεσουράνημα /Ποσάϊντον]

Σκάνδαλα που αφορούν στην απαγόρευση αξιοποίησης του εθνικού ενεργειακού πλούτου της Χώρας σε συνδυασμό με την  ανυπαρξία παραγωγικού ιστού, αλλά και με την διακυβέρνηση της Χώρας από μια Ηγεσία που επιχειρεί με τιμωρητικά νομοθετήματα να καταπνίξει τις τυχόν λαϊκές αντιδράσεις οδηγούν την Χώρα σε αδυναμία σύνταξης αναπτυξιακών προϋπολογισμών και σε αποστασιοποίηση του Λαού από την Ηγεσία του [προοδ Ήλιος στον Λέοντα 150ο γενέθλια Αφροδίτη στους Ιχθείς]

Η έλλειψη ρεαλισμού - όσον αφορά στο κατά πόσο μπορεί να περιμένουμε υποστήριξη από τους εταίρους της Χώρας αναθέτοντας τους  τα εξοπλιστικά προγράμματα της Χώρας - επιβαρύνει έτι περεταίρω το Ταμειακό Πρόγραμμα της Χώρας και δημιουργεί συνθήκες όχι μόνο αδυναμίας στήριξης των λαϊκών αναγκών, αλλά και επιβάρυνσης του Λαού με επί πλέον φορολογία . Και προκειμένου η Κυβέρνηση να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις  προχωρεί   στην εφαρμογή στοχευμένων  τιμωρητικών νομοθετημάτων προκειμένου να καταπνιγεί η όποια λαϊκή αντίδραση [προοδ Ήλιος στον Λέοντα 135ο γενέθλιος Δίας στον Αιγόκερο ].

Ο συνδυασμός μιας αυταρχικής Ηγεσίας - που λειτουργεί αγνοώντας τον Λαό και από την μια έχει την τάση να υπερεκτιμά το τι είναι εφικτό να γίνει  και από την άλλη πιστεύει πως με κυβερνητικά διατάγματα και με αστυνομικό κράτος , αλλά και με την χρήση των μυστικών υπηρεσιών για έλεγχο επί των αντιπάλων της θα κρατά τον Λαό σε καταστολή και τους αντιπάλους της σε καθεστώς αυτοπεριορισμού αντιδράσεων - με τις εξελίξεις στο γεοστρατηγικό σκηνικό της Χώρας μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες  να διατρέξει η Χώρα ένα κίνδυνο να δεχτεί μια βίαια επίθεση από μια άλλη Χώρα [  προοδ Ήλιος στον Λέοντα 135ο γενεθλιος Πλούτωνας στον Κριό ]

Η Χώρα αναζητά να πετύχει κάτι που θα την ανυψώσει στην διεθνή σκηνή και στα μάτια των εταίρων της , πλην όμως αντιμετωπίζει μια 'απάτη' από πλευράς της Πατρωνίας της Χώρας  που επί πλέον φορτώνει στη Χώρα  λάθη και αστοχίες της Πατρωνίας που τελικά καλείται να πληρώσει ο Ελληνικός Λαός. Και προκειμένου να μην γίνει αντιληπτό από τον Λαό πως η Ηγεσία του απλά εκτελεί εντολές της Πατρωνίας της Χώρας, η  Χώρα λειτουργεί με υφεσιακούς Προϋπολογισμούς  και  η επικρατούσα κατάσταση χρεώνεται είτε στις διεθνείς συγκυρίες είτε σε αιτίες εκτός ελέγχου της Ηγεσίας (force majeure = πανδημία), είτε και στην χαμηλή παραγωγικότητα του παραγωγικού δυναμικού της Χώρας . Δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν ένα κλίμα αποστασιοποίησης του Λαού από την Ηγεσία του [ προοδ Ήλιος στον Λέοντα 150ο γενέθλιος Ποσειδώνας στον Αιγόκερο]

Η έλλειψη καλής τύχης σε συνδυασμό με φοβίες για ξαφνική βίαια επίθεση από τρίτες δυνάμεις, αλλά και  σε συνδυασμό με μια καχυποψία  και μνησικακία από πλευράς εταίρων απέναντι στην Χώρα, υποχρεώνει την  Χώρα να είναι σε καθεστώς εξάρτησης και περιορισμών και επί πλέον μπορεί να ζητηθεί από την Χώρα να προσφέρει πολεμικές υπηρεσίες [σκληρός Χαρταετός : προοδ Κρόνος στον Λέοντα σε σύνοδο με προοδ Ηλιο στον Λέοντα σε όψη 180ο προοδ Χαντές/Βουλκάνους, 135ο προοδ Πλούτωνας, 135ο προοδ Δίας]

και προστίθενται τα εξής για το 2023

Η ανυπαρξία παραγωγής αγροτικών, κτηνοτροφικών και βασικών βιομηχανικών προϊόντων - ώστε να υπάρχει σχετική αυτάρκεια για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων - θα αποκαλύψει πως η Ηγεσία της Χώρας απλά εκτελεί εντολές της πατρωνίας και της ντόπιας ολιγαρχίας [προοδευμενη Αφροδίτη στον Καρκίνο 180ο Ποσειδώνας στον Αιγόκερο ]

Παρουσιάζεται μια ευκαιρία συνεταιρισμού με άλλες χώρες με στόχο να δημιουργηθεί μια παραγωγική υποδομή που θα διασφαλίσει την  επάρκεια βασικών αγαθών [προοδευμενη Αφροδίτη στον Καρκίνο 60ο ΒΔ στην Παρθένο ]

Υπονόμευση της Ηγεσίας από κομματικά (;) στελέχη του δημόσιου τομέα και ειδικότερα της δημόσιας υγείας με στόχο την δημιουργία συνθηκών ανατροπής της από τον Λαό η και από το Κοινοβούλιο η και από την Δικαιοσύνη [προοδευμενος Ωροσκόπος στους Ιχθείς 45ο Ηλιος στον Υδροχοο]

Το διακύβευμα είναι η δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων με στόχο την υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης εκσυγχρονισμού των δικτύων μεταφορών και των δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Το πρόβλημα είναι πως αφενός το διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές, αλλά και αφετέρου το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο  περιορίζει τις κινήσεις της εκτελεστικής εξουσίας όσον αφορά στο πώς θα υλοποιήσει τα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Πέρα από αυτό φαίνεται πως είτε υπάρχουν διευθετήσεις που δεν ανακοινώνονται στον Λαό, είτε και η Ηγεσία πιστεύει πως με νομοθετημένα τιμωρητικά μέτρα μπορεί να ελέγξει τις λαϊκές αντιδράσεις. 'Όμως διαμορφώνονται συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε εξέγερση  του  Λαού  με σκοπό να ανατρέψει την Ηγεσία [προοδευμενο Μεσουράνημα στον Τοξότη 45ο Ηλιος, 135ο Κρόνος , 60ο Ερμής]

 

Εκλείψεις και Χάρτης του 1830

Έκλειψη 10/2023  90 Ποσειδώνας

Στον χάρτη της Ελλάδας υπάρχει ένας σχηματισμός που συμμετέχει ο γενέθλιος Ποσειδώνας και που  διαβάζει :

"οι πάτρωνες της Χώρας προωθώντας τα σχέδια των μονοπωλίων που υποστηρίζουν, και προκειμένου η Ελλάς να είναι πάντα υποχείριο των σχεδίων αυτών , έχουν επιλέξει από την μία να νεκρώσουν την αγροτική και την βιομηχανική παραγωγή της Χώρας – ώστε ο Λαός να είναι έρμαιο των τοπικών “επάρχων” τους – και από την άλλη έχουν στήσει ένα μηχανισμό προπαγάνδας και εφαρμόζουν μεθόδους χειραγώγησης της βούλησης του Λαού, ώστε ο Λαός να είναι πάντα σε μια κατάσταση υποταγής και απαισιοδοξίας όσον αφορά στην ικανότητα του να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Από καιρού εις καιρό όμως τα πράγματα έρχονται σε τέτοιο σημείο που το σύστημα ξεσκεπάζεται και τότε ο Λαός υποχρεώνει τις ηγεσίες του να απαιτήσουν /διεκδικήσουν αυτό που ανήκει στην Χώρα και στον Λαό της, με φυσικό επακόλουθο βέβαια ο Ελληνικός Λαός να αποκτά την φήμη του καταστροφέα της παγκόσμιας τάξης, όπως την εννοούν οι πάτρωνες της Χώρας" [ Χαρτης 1830 :μεγάλος σταυρός : Ποσειδώνας στον Αιγόκερο =Δίας/Ουρανός - Ερμής/Άρης 180ο Κρόνος/MC = Σελήνη/Κρόνος και Ήλιος/Σελήνη 180ο Αρης/Κρόνος].

Η Έκλειψη μας μιλάει για ένα Λαό αποξενωμένο από την Ηγεσία του - επειδή η τελευταία αδυνατεί να διαχειριστεί το θέμα του Χρέους σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον -  που καταλαβαίνει πως χρειάζεται αλλαγή, αλλά δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες  πως η επίλυση των προβλημάτων είναι εσωτερική υπόθεση της Χώρας -δηλαδή ποιο κόμμα να ψηφίσουμε στις εκλογές - πλην όμως αμφιταλαντεύεται ως προς το ποιά ηγεσία τελικά κάνει το λιγότερο κακό στην Χώρα.

Η Έκλειψη του 10/23 μας υποδεικνύει πως το Χρέος της Χώρας και οι επενδύσεις θα πρέπει  να είναι ο κύριος στόχος ασφάλειας της επιλογής του Λαού όσον αφορά στο τι θα ψηφίσει στις εκλογές.

Πράγμα που σημαίνει πως οι καθοριστικές εκλογές για την επόμενη 2ετία θα είναι γύρω και μετά την Έκλειψη του 10/2023

 

Έκλειψη 10/2023  120ο  Μεσουράνημα

Το Μεσουράνημα της Χώρας συμμετέχει σε δυο γενέθλιους σχηματισμούς :

"Υπάρχει ένα σχέδιο που εφαρμόζεται διαχρονικά στην Ελλάδα και που αποσκοπεί  στην πλήρη εξάρτηση της Χώρας από την ντόπια και την ξένη ολιγαρχία με στόχο την αποψίλωση της Χώρας από τον Εθνικό Πλούτο και την αλλοίωση της πληθυσμιακή ομοιογένεια της". [Χαρτης 1830 :μεγάλος σταυρός : Asc = ΒΔ 180ο Αφροδίτη στους Ιχθείς και MC 180ο Αφροδίτη/Asc]

"Η σε υγιή βάση μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Οικονομίας της Χώρας  θα προέλθει από την επικέντρωση στην δραστηριότητα των ενεργειακών προϊόντων σε ένα πλαίσιο όμως συνύπαρξης με τα διεθνή αντίστοιχα συμφέροντα και αφού προηγούμενα διαμορφωθεί το κατάλληλο υγιές πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο στην Χώρα" [Χάρτης 1830::  σχηματισμός χαρταετού που διαχειρίζεται την αντίθεση MC 180ο Αφροδίτη/Asc , MC 120ο Δίας/Κρόνος,  MC 120ο Ηλιος/Ερμής +Αφροδίτη/Ερμής +Δίας/Πλούτωνας ].

Η Έκλειψη μας λέει πως η έμφαση που δίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ειδικότερα οι δικιά μας στα δικαιώματα των μειονοτήτων και των μεταναστών - κατ' εντολή του Διεθνούς Μεγάλου Κεφαλαίου (ΔΜΚ) που θέλει να αλλοιώσει τον κοινωνικό ιστό της Χώρας και να έχει  φθηνό εργατικό δυναμικό - δίνει την ευκαιρία σε κακοποιά στοιχεία και σε τρομοκράτες να διεισδύσουν στην Χώρα με σκοπό να προκαλέσουν δολιοφθορές και να αναγκάσουν την Χώρα να υποταχθεί στα επιχειρηματικά σχέδια των μεγαλοσυμφερόντων και αναγκάζει την Κυβέρνηση της Χώρας να επιβάλλει την εθνική θέληση, προκαλώντας την δυσφήμιση της Χώρας στο εξωτερικό. [η Εκλειψη του 10/2023 συμμετέχει σε σχηματισμό ταυ τετραγώνου με κορυφή τον Πλούτωνα στον Αιγόκερο και στον 9ο οίκο του χάρτη της Εκλειψης σε συντεταγμένες Αθηνών και βάση την αντίθεση της Έκλειψης στο Ζυγό με το ΒΔ της Έκλειψης στον Κριό]

Το τρίγωνο της Έκλειψης με το Μεσουράνημα της Χώρας σημαίνει πως ναι μεν μπορεί να βολευθεί και το επιχειρηματικό κατεστημένο με φθηνό εργατικό δυναμικό και το πολιτικό σύστημα με νέους ψηφοφόρους πλην όμως θα αποκαλυφθεί  πως το μεταναστευτικό εργαλειοποιείται για την επιβολή στην Χώρα μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης τόσον όσον αφορά στον εθνικό ιστό, όσον και στα όρια της επικράτειας , καθώς επίσης και όσον αφορά στα δικαιώματα της Χώρας στον φυσικό της πλούτο και προκειμένου να αποφύγει η Κυβέρνηση την ανατροπή της θα αναγκασθεί να επιβάλλει στο θέμα το Εθνικό Συμφέρον με δράσεις αποτρεπτικές όσον αφορά στους μετανάστες και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την δυσφήμιση της Χώρας αλλά και πιθανά τον εξαναγκασμό της Κυβέρνησης να πάρει πίσω τα μέτρα.

Ηλιακή Επιστροφή 2023



 

Ωροσκόπος

Ο Ωροσκόπος της ΗΕ βρίσκεται στον Λέοντα [= πως οι άλλοι βλέπουν τις Ελληνικές θέσεις αναφορικά με τις διαφορές της Χώρας με γειτονικές χώρες], στον 12ο οίκο [= παραπλανητικές πληροφορίες όσον αφορά στις προθέσεις , αλλά και μια χρονιά μεγάλης ταλαιπωρίας για την Χώρα εξ αιτίας δράσης κρυφών εχθρών η και 'άπιστων' φίλων και με πιθανές δικαστικές εμπλοκές ]. Ο Ωροσκόπος της ΗΕ είναι σε σύνοδο με τον Regulus [= νίκη επί των αντιπάλων αλλά με μικρή διάρκεια σχετικών ωφελημάτων].

Ο Ωροσκόπος της ΗΕ επίσης μας λέει πως  'τα συμφέροντα της Χώρας θα προωθηθούν από μια μερίδα συμφερόντων του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου (ΔΜΚ) σαν ανταμοιβή για την συμπεριφορά/ προσαρμοστικότητα  που έδειξε η Χώρα στο Σχέδιο της Μεγάλης Επανεκκίνησης και της Κλιματικής Αλλαγής αλλα και στην αντιμετώπιση της  Πανδημία και το εισόδημα που δημιούργησε με άμεσο η έμμεσο τρόπο στα συμφέροντα αυτά '  πλην όμως ' η λαϊκή αντίδραση - επειδή ο Λαός δεν ενημερώνεται για τους πραγματικούς λόγους εκσυγχρονισμού των δικτύων μεταφορών και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου  και την μεγάλη αναστάτωση που θα προκαλέσει στα συμφέροντα της Χώρας - μπορεί να φέρει την Χώρα σε μειονεκτική θέση εξ αιτίας των δράσεων  τρίτων ενδιαφερόντων και μπορεί να οδηγήσει την Χώρα σε χωρισμούς '  [Ωροσκόπος ΗΕ στον Λέοντα 60ο γενεθλια Σελήνη στους Διδύμους, 120ο γενέθλια Υγεία στον Κριό, 120ο Χαντες στον Τοξότη, 180ο γενέθλιος Ερμής στον υδροχόο, 180ο γενέθλιος Κρόνος Υποθετικός στον Υδροχόο]

Μεσουράνημα ΗΕ 2023

Το Μεσουράνημα της ΗΕ βρίσκεται στον Ταύρο [= οι πολιτικές της Χώρας που αφορούν στην ταμειακή ρευστότητα και την διαχείριση των πόρων της ] στον 9ο οίκο [ = σχέδια για το μέλλον της Χώρας που αφορούν στην προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και του πολιτικού συστήματος της Χώρας σε πλαίσια που καθορίζονται από εξωτερικές δυνάμεις και στην ουσία ορίζουν ένα πλαίσιο κατοχής της Χώρας από ξένες δυνάμεις].  Το Μεσουράνημα είναι σε σύνοδο με τον απλανή Alcyone [ = καταστροφή, φυλάκιση/σκληρός περιορισμός ]

Το Μεσουράνημα της ΗΕ μας λέει επίσης  πως  ' η πραγματική Ηγεσία της Χώρας τρέφει αυταπάτες  για το ότι θα επικρατούν στην Χώρα σταθερές συνθήκες που θα επιτρέψουν την συγκέντρωση κεφαλαίων για το χτίσιμο συνεταιρισμών - με άλλες χώρες η ξένα μεγαλοσυμφέροντα - για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Χώρας η και την αξιοποίηση του ρόλου της Χώρας ως ενεργειακού κόμβου '  πλην όμως 'μια λαϊκή η κοινοβουλευτική εξέγερση που οφείλεται στο ότι η Κυβέρνηση δεν θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει τον Λαό για τις διευθετήσεις στα θέματα εκμετάλλευσης των εθνικών ενεργειακών κοιτασμάτων και του ρόλου της Χώρας ως ενεργειακού κόμβου θα δυσκολέψει την  εξεύρεση χρηματοδοτών και συνεταίρων για την υλοποίηση αυτού του μέγα-έργου' [Μεσουράνημα ΗΕ 90ο γενέθλιος Ερμής στον Υδροχόο, 60ο γενέθλια Αφροδίτη στους Ιχθείς,, 120ο γενέθλιος Ποσειδώνας στον Αιγόκερο, 120ο γενέθλιος ΒΔ στην Παρθένο, 120ο γενέθλιος Ωροσκόπος στην Παρθένο].

Η ΗΕ συγκρινόμενη με τον γενέθλιο χάρτη μας δίνει επίσης τις ακόλουθες πληροφορίες :

Η αδυναμία να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο δράσης που θα ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα σε συνδυασμό με μυστικά σχέδια δράσης της Ελίτ - που στοχεύουν στην αποστέρηση των δικαιωμάτων για τα οποία τα λαϊκά στρώματα εργάσθηκαν μια ζωή -διαμορφώνει συνθήκες αναταραχής και εχθρότητας του Λαού κατά του επιχειρηματικού κατεστημένου. Πλην όμως φαίνεται πως ο κίνδυνος εξέγερσης αποσοβείται επειδή φαίνεται πως αφενός η Κυβέρνηση της Χώρας δίνει αποτελεσματικές μάχες για την αντιμετώπιση ενός κινδύνου που δημιουργούν οι κρυφοί εχθροί της Χώρας, αλλά και αφετέρου γιατί φαίνεται πως θα αναγνωρισθούν κάποια δίκαια της Χώρας και θα επιτευχθεί κάποια πρόοδος [Κρόνος ΗΕ  στον Υδροχόο 120ο + Ποσειδώνας ΗΕ στους Ιχθείς  90ο + Πλούτωνας ΗΕ στον Αιγόκερο 150ο + Ωροσκόπος ΗΕ στον Λέοντα 60ο  -> γενέθλια Σελήνη στους Διδύμους]

Η πιθανή συμμετοχή της Χώρας σε εκστρατείες που έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία των αγωγών ενέργειας σε συνδυασμό με την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα ταμειακά ελλείμματα και να διαχειρισθεί τους εθνικούς πόρους, αλλά και σε συνδυασμό με τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της Χώρας, μπορεί υπό προϋποθέσεις,  να διαμορφώσουν συνθήκες εξέγερσης για την αποκαθήλωση της Ηγεσίας της Χώρας και την επιβολή ουσιαστικών αλλαγών στην δομή εξουσίας της Χώρας [Ήλιος ΗΕ στον Υδροχόο σύνοδος + Άρης ΗΕ στους Διδύμους 120ο+ Ουρανός ΗΕ στον Ταύρο 90ο -> γενέθλιος Ήλιος στον Υδροχόο]

Προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις που έχουν να κάνουν με μεγάλης κλίμακας αλλαγές στα δίκτυα μεταφορών και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου - που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την εξέγερση του Λαού επειδή οι στόχοι των αλλαγών αυτών δεν εξηγούνται στον Λαό η και γιατί οι δράσεις αυτές θα λειτουργούν περιοριστικά στην ανάπτυξη της Χώρας - είναι πιθανό να επιβληθούν προληπτικοί  περιορισμοί των ελευθεριών η και να επιβληθούν αποικιοκρατικής μορφής καταστάσεις στην Χώρα που θα έχουν να κάνουν με το Χρέος, τα σχέδια της Χώρας για το μέλλον της, αλλά και με την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού και με τις συμμαχίες της Χώρας  [ Κρόνος ΗΕ στον Υδροχόο σύνοδος  + Ωροσκόπος ΗΕ στον Λέοντα 180ο +Μεσουράνημα ΗΕ στον Ταύρο 90ο -> γενέθλιος Ερμής στον Υδροχόο].

Η  Κυβέρνηση της Χώρας βρίσκεται σε μια φάση που από την μια διαπραγματεύεται  για την εξεύρεση χρηματοδοτών για αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Χώρας - ως βασικού πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της Χώρας - χωρίς όμως να έχει θετικά αποτελέσματα επειδή τα σύνορα της Επικράτειας αμφισβητούνται και από την άλλη επιχειρεί να περιορίσει την διαφυγή πλούτου εξ αιτίας ολιγωρίας των ελεγκτικών μηχανισμών της Χώρας, ενώ και προκειμένου να επηρεάσει τους ψηφοφόρους χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό για να χειραγωγήσει την τεχνική άνοδο του ΑΕΠ προκειμένου να δείξει πως η Οικονομία της Χώρας αναπτύσσεται. [Σελήνη ΗΕ στον Καρκίνο 120ο + Ερμής ΗΕ στον Αιγόκερο 60ο + Ποσειδώνας ΗΕ στους Ιχθείς σύνοδος + ΒΔ ΗΕ 45ο + Ωροσκόπος ΗΕ 180ο + Μεσουράνημα ΗΕ 90ο -> γενέθλια Αφροδίτη  στους Ιχθείς ].

Η εμμονή από πλευράς μεγάλο-συμφερόντων για  απαλλοτρίωση των λαϊκών δικαιωμάτων για τα οποία τα λαϊκά στρώματα δούλεψαν μια ζωή, σε συνδυασμό με μια απολυταρχικού τύπου διακυβέρνηση, την έλλειψη χρημάτων από πλευράς Δημοσίου και την εμπλοκή της Χώρας σε δικαστικές η και πολεμικές διαμάχες - εξ αιτίας της κατάστασης που επικρατεί  και που αφορά στην αδυναμία αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων - μπορεί να οδηγήσει σε εξέγερση κατά της κηδεμονίας και σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο εξουσιαστικό πλαίσιο της Χώρας [Ήλιος ΗΕ στον Υδροχόο 60ο + Αφροδίτη ΗΕ στους Ιχθείς 90ο +Άρης ΗΕ στους Διδύμους 180ο + Ουρανός στον Ταύρο 150ο + Πλούτωνας στον Αιγόκερο 45ο -> γενέθλιος Άρης στον Τοξότη]

Εξέγερση κατά της κηδεμονίας της Χώρας που επιχειρεί να στρογγυλέψει τις αποτυχίες προγραμμάτων διάσωσης του παρελθόντος και κυρίως να κρύψει την διαφθορά που επικρατεί στα έργα του δημόσιου τομέα  [Δίας ΗΕ στον Κριό 90ο + Χαντές στον Καρκίνο 180ο -> γενέθλιος Δίας στον Αιγόκερο]

Η καταπίεση από τους εταίρους /δανειστές σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματικών αποθεμάτων στο Δημόσιο Ταμείο  για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου,  αναγκάζει την Κυβέρνηση να λειτουργεί με απολυταρχικής μορφής μέτρα που με την σειρά τους οδηγούν σε εξέγερση - λαϊκή η και κοινοβουλευτική - για απομάκρυνση της Ηγεσίας [Ηλιος ΗΕ στον Υδροχόο 180ο + Ουρανός ΗΕ στον Ταύρο 90ο -> γενέθλιος Κρόνος στον Λέοντα]

 

Η Χώρα, αφενός  θα δώσει δύσκολες και επιτυχείς μάχες για να ξεπεράσει τον κίνδυνο να βρεθεί το Κράτος χωρίς ρευστό εξ αιτίας της διαφυγής πλούτου στο εξωτερικό - επιβάλλοντας μεταρρυθμίσεις που θωρακίζουν την Χώρα από τις συνέπειες της παρα-οικονομίας στην πραγματική Οικονομία - αλλά και αφετέρου θα συνάψει επικερδείς συμφωνίες - στα πλαίσια της συμμετοχής της Χώρας σε παγκόσμιες διευθετήσεις που έχουν να κάνουν με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου -  που όμως ενέχουν και το στοιχείο του αργού χωρισμού από τους κηδεμόνες της Χώρας [Ήλιος ΗΕ σύνοδος + Άρης ΗΕ στους Διδύμους 120ο + Δίας ΗΕ στον Κριό + Πλούτωνας στον Αιγόκερο σύνοδος +ΒΔ στον Ταύρο 90ο -> γενέθλιος Ουρανός στον Υδροχόο ]

Ενώ η πραγματική Ηγεσία της Χώρας τρέφει αυταπάτες  - όσον αφορά στο ότι μπορεί να συνεχισθεί το αναπτυξιακό μοντέλο της Χώρας που στηρίζεται στην εκτέλεση έργων του Δημόσιου Τομέα χωρίς αντίκρισμα στις πραγματικές ανάγκες της Χώρας - η εκτελεστική εξουσία της Χώρας επικεντρώνεται σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την εξεύρεση κεφαλαιουχικών πόρων για την χρηματοδότηση του στρεβλού αναπτυξιακού προγράμματος και στην διάρκεια αυτής της προσπάθειας αποκαλύπτονται - σαν αποτέλεσμα μίας έκρηξης που προκαλεί εκτεταμένες ζημιές και έχει και ανθρώπινα θύματα  -  περίεργες μεθοδεύσεις στις οποίες αναμειγνύονται σεβαστά πρόσωπα, πλην όμως η εκτελεστική Ηγεσία δεν μπορεί να παρέμβει επειδή σκοντάφτει σε μη διαπραγματεύσιμες διεθνείς συμβάσεις και προκειμένου να αποφύγει την διατάραξη του status quo αναγκάζεται να πάρει καταπιεστικής  μορφής μέτρα [ Σελήνη ΗΕ στον Καρκίνο 180ο + Ερμης ΗΕ στον Αιγόκερο σύνοδος + Ουρανός ΗΕ στον Ταύρο 120ο + Ζευς στον Ζυγό 90ο -> γενέθλιος Ποσειδώνας στον Αιγόκερο ] 

Η Χώρα μπορεί να δεχτεί μια ασύμμετρη επίθεση από μια άλλη Χώρα και αφενός θα  αναγκάσει την Κυβέρνηση να υλοποιήσει μυστικές  εκκαθαριστικές επιχειρήσεις  κατά εγκληματικών στοιχείων και κατά τρομοκρατών, αλλά και αφετέρου θα διαμορφωθούν συνθήκες που θα προκαλέσουν  εξέγερση κατά της κηδεμονίας της Χώρας που η Ηγεσία της Χώρας δεν θα μπορεί να διαχειριστεί και τα πράγματα θα οδηγηθούν σε έναρξη διαδικασιών διάλυσης ενός συνεταιρισμού [ Δίας ΗΕ στον Κριό σύνοδος + Κιουμπιντο στον Αιγόκερο 90ο + Χαντές στον Καρκίνο 90ο -> γενέθλιος Πλούτωνας στον Κριό].

Ελληνο - Τουρκικά 2023

Οι διελεύσεις της περιόδου 2023 - 2024 μας λένε τα ακόλουθα όσον αφορά στον κοινό χάρτη  Ελλάδας και Τουρκίας

Οι δύο χώρες υλοποιούν μυστικές συνομιλίες για τα θέματα που αφορούν στην παραγωγή και εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου - που ουσιαστικά αμφισβητούν και τα υφιστάμενα σύνορα -  σε ένα εκβιαστικό πλαίσιο και σε κλίμα απειλών  - που επιβεβαιώνονται με την επίδειξη η και χρήση καταστροφικής δύναμης -  ενώ τις ηγεσίες των δυο χωρών απασχολούν όχι μόνο οι συνέπειες μιας πολεμικής σύγκρουσης στις οικονομίες των Χωρών, αλλά και η τωρινή κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξέγερσης που για να την αποτρέψουν οι ηγεσίες των χωρών υιοθετούν μεθόδους ολοκληρωτικών καθεστώτων. Σαν να μην έφταναν αυτά, φαίνεται πως κάποιοι που έχουν τον έλεγχο του λαθρεμπορίου φυσικού αερίου και πετρελαίου θέλουν να δυναμιτίσουν τον διάλογο με πράξεις δολιοφθοράς στους αγωγούς  [διελαύνων Πλούτωνας  (Αιγόκερος)  150ο Σελήνη (Διδύμους), 45ο Δίας (Τοξοτη), 135ο Βόρειος Δεσμός (Παρθένο) κοινου Χάρτη]

Η τροπή που παίρνουν οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν να κάνουν με την αποκόμιση εύκολων κερδών από την χειραγώγηση της εκμετάλλευσης ενεργειακών αποθεμάτων  για εκείνα τα μεγαλοσυμφέροντα που διαθέτουν καλά κρυμμένο μεγάλο πλούτο (ΔΜΚ)  [διελ Ποσειδώνας (Ιχθείς) 60ο Πλούτωνας (Ταυρο) κοινού χάρτη]

Μια κακά υπολογισμένη ανάληψη ρίσκου με δράση που αφορά στην εξαγωγή πολιτικής  θεωρίας και τρομοκρατίας, σε συνδυασμό με μια στρατιωτική ιεραρχία αμφιβόλου αποτελεσματικότητας θα αποκαλύψει πως οι Ηγεσίες των χωρών εκτελούν εντολές του ΔΜΚ και αυτό θα προκαλέσει αναστάτωση στα λαϊκά στρώματα [ διελ Ποσειδώνας (Ιχθείς) 90ο Σελήνη ( Διδυμους, 135ο Αρης (Σκορπιό) Κοινου Χαρτη]

Προκειμένου να διατεθεί ο τεράστιος κρυμμένος πλούτος του ΔΜΚ για να υλοποιηθούν έργα παγκόσμιου κοινωνικό - οικονομικού  μετασχηματισμού, το ΔΜΚ θεωρεί πως οι χαοτικές συνθήκες που επικρατούν στο Κόσμο αποτελούν κίνδυνο για τον πλούτο του και απαιτεί από τα κράτη/έθνη να αποδεχτούν ένα ομοιόμορφο κώδικα συμπεριφοράς παγκόσμιας εμβέλειας που είναι αντισυνταγματικός και δίνει υπερεξουσίες σε όργανα που δεν έχουν εκλεγεί από τους λαούς. Η ταμιακή δυστοκία που επικρατεί στα κράτη - σαν αποτέλεσμα εσκεμμένων δράσεων του 'Διευθυντηρίου'  του ΔΜΚ - αναγκάζει τις εκτελεστικές εξουσίες να νομοθετούν μέτρα - πάλι κατ εντολή του 'Διευθυντηρίου' του ΔΜΚ - που αφορούν στην καθυπόταξη των μαζών και που μεταξύ των άλλων απαγορεύουν τις διακρατικές αλλά και τις ενδοκρατικές μετακινήσεις και που γενικά επιβάλουν αλλαγές επί τα χείρω στο κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο με το οποίο λειτουργούν τα κράτη /έθνη και επιτείνουν την ταμιακή δυστοκία, ενώ ταυτόχρονα τίθεται υπό αμφισβήτηση το πλαίσιο συνεταιρισμών και συμμαχιών του κράτους/ έθνους.   Η εμμονή των εκτελεστικών εξουσιών να περάσουν νομοθετήματα που ικανοποιούν τα σχέδια των Παγκοσμιοποιητών και ειδικότερα εκείνα που αφορούν στο εμπόριο και στα συστήματα μεταφορών, αφενός φέρνει τις εκτελεστικές εξουσίες σε αντιπαράθεση με τις νομοθετικές και με τις δικαστικές εξουσίες - επειδή τα νομοθετήματα είναι αντισυνταγματικά - αλλά και αφετέρου οδηγεί σε εξεγέρσεις των λαών,  ενώ δίνει την ευκαιρία σε θρησκευτικούς ηγέτες να αναμειχθούν στην πολιτική [διελ Ουρανός (Ταύρο) σύνοδος  Πλούτωνα (Ταύρο), 90ο Ουρανό (Υδροχόο), 150ο Ηλιος  (Τοξότη), 150ο Ερμής (Τοξότη) κοινού χάρτη]

Φαίνεται πως παράλληλα με τον περιορισμό του λαϊκού πλούτου και την εξαφάνιση της μικρο-μεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι Κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν αφενός να χρησιμοποιήσουν πρωτότυπες μεθόδους άντλησης κεφαλαίων με την ένταξη του φυσικού πλούτου των χωρών τους υπό όρους στις χρηματιστηριακές πλατφόρμες, αλλά και αφετέρου να περάσουν νομοθετήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας σε μια κατεύθυνση μείωσης του εργατικού δυναμικού και κόστους. Αυτό θα προκαλέσει λαϊκή εξέγερση που οι κυβερνήσεις θα θελήσουν να την αντιμετωπίσουν με ειδική νομοθεσία . [ διελ Ουρανός (στον Ταύρο) σε συνοδο με Πλούτωνα (στον Ταύρο) και 120ο Αφροδιτη (στον Αιγοκερο) και 120ο Κρόνος (στην Παρθένο)  κοινού Χάρτη  ] 

Ο συνδυασμός μη ελεγχόμενων μεγάλων φυσικών καταστροφών  - ηφαιστειακή /σεισμική δράση  - με  πολεμικές πράξεις και τα αποτελέσματα τους  προκαλεί καταστροφή αγροτικών και οικονομικών κέντρων και    δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα προσφύγων  που από την μια δημιουργεί την βάση για μεγάλη εγκληματικότητα και τρομοκρατική δράση και από την άλλη εργαλειοποιείται στην μεταξύ των δύο χωρών αντιπαλότητα [ διελ Κρόνος σύνοδος Ουρανός (Υδροχόος) και 90ο Πλούτωνας (Ταυρος) κοινού Χάρτη ]

Ηλιακη Επιστροφη Κοινού Χάρτη σε συντεταγμένες Άγκυρας



`Ο Ωροσκοπος της ΗΕ του Χάρτη της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας σε συντεταγμένες Άγκυρας βάλλεται (afflicted) και είναι στον Ζυγό [= αδυναμία /ανικανότητα να πείσει τους εταίρους ως προς την οπτική (της Τουρκίας) για επίτευξη ενός κοινού σκοπού] , στον 3ο οίκο [= το Διεθνές Μεγάλο Κεφάλαιο (ΔΜΚ) και η Κυβέρνηση αδυνατούν να τα βρουν στον εκσυγχρονισμό ενός συστήματος μεταφορών και αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου που διαχειρίζεται από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα] σε σύνοδο με τον απλανή Spica [= φέρνει πλούτη αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα θελήσει (η Τουρκία) να θερίσει κάτι που δεν έχει σπείρει η και να αρνηθεί το δίκαιο των άλλων στην μοιρασιά].

Ο Ωροσκόπος της ΗΕ επίσης κάνει όψη 120ο με τον Άρη του Κοινού Χάρτη [= Η Ηγεσία της Χώρας (Τουρκία) προκειμένου να πείσει το Διεθνές Μεγάλο Κεφάλαιο (ΔΜΚ) για το πόσο σημαντική είναι για αυτό, να έχει τον έλεγχο της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, και θέλοντας να επιδείξει το επίπεδο ετοιμότητας και δυνητικού πλούτου,  η Τουρκία χρησιμοποιεί σαν παραδείγματα την  βιομηχανική υποδομή στρατιωτικού εξοπλισμού και τα δίκτυα μεταφορών της Χώρας που λειτουργούνται από ιδιωτικά συμφέροντα.]

Όμως, ο Ωροσκόπος της ΗΕ σε συντεταγμένες Άγκυρας κάνει αντιπαραλληλία με την Σελήνη και όψη 135ο με τον Κρόνο του κοινού χάρτη [= η αδυναμία /ανικανότητα να πείσει τους εταίρους ως προς την οπτική της Τουρκία για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού - επειδή τα θέλει όλα δικά της -  προκαλεί αναστάτωση στα λαϊκά στρώματα εξ αιτίας αφενός των θέσεων του ΔΜΚ, αλλά και αφετέρου εξ αιτίας του ότι το εθνικό συμφέρον προσκρούει σε μη διαπραγματεύσιμες διεθνείς συνθήκες. Και όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού εξ αιτίας του περιορισμού του λαϊκού εισοδήματος και πλούτου και την επιβολή ενός αυταρχικού κράτους προκειμένου να κρατήσει τον έλεγχο η Κυβέρνηση]

Το Μεσουράνημα της ΗΕ σε συντεταγμενες Άγκυρας στον Καρκίνο [ = η αυτάρκεια στην κάλυψη των αναγκών βασικής διαβίωσης του Λαού είναι συναισθηματική προτεραιότητα για την Ηγεσίας ], στον 11ο οίκο [= οι μεταρρυθμίσεις είναι εθνικός στόχος της Χώρας ] σε σύνοδο με τον απλανή Alhena [ = τιμή και πλούτη, αλλά αν συμμετέχει και ο Άρης εμπλοκή σε πολέμους που θα χτυπήσουν την παραγωγική ικανότητα και την Οικονομία της Χώρας]

Το Μεσουράνημα κάνει όψη 120ο με τον Ποσειδώνα της σχέσης [ = δημιουργία μιας νέας υποδομής λήψης αποφάσεων στην Χώρα που έχει να κάνει με τον έλεγχο των πολιτικών κέντρων αποφάσεων  ως προϋπόθεση για την υλοποίηση σχεδίων που θα οδηγήσουν σε μια αυτάρκη Οικονομία και θα στηρίζονται στην  παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου ] .

Ηλιακη Επιστροφή κοινού χάρτη σε συντεταγμένες Αθηνών



Ο Ωροσκοπος της ΗΕ σε συντεταγμένες Αθηνών βάλλεται (afflicted) είναι στην Παρθένο [= ασταθείς συνθήκες   ] στον 2ο οίκο του κοινού χάρτη [ =πολιτικοποίηση των πόρων και του νομίσματος /ομολόγων /μετοχών  ] και σε σύνοδο με τον απλανή Denebola [ =καλή τύχη από συνεταιρισμούς που όμως δεν κρατάρι για πολύ]

Ο Ωροσκόπος της ΗΕ (Αθήνα) κάνει όψη 90ο με τον Ήλιο της Σχέσης [  = ασταθείς συνθήκες εξ αιτίας ενός κοινωνικό-πολιτικού συστήματος που υποχρεώνει την Χώρα να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία αντιμετώπισης του όλου θέματος των σχέσεων με την Τουρκία σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις της Χώρας για τα έργα της Μεγάλης Επανεκκίνησης και της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Χώρας ]. Κάνει επίσης γωνία 45ο με τον Ωροσκόπο της Σχέσης [ =αδυναμία/ ανικανότητα της Ηγεσίας της Χώρας να επιβάλλει το εθνικό συμφέρον στους Γείτονες]  Κάνει επίσης αντίθεση με τον Δία της ΗΕ [= πιθανές μεγάλες φυσικές καταστροφές και αδυναμία αντιμετώπισης των - εξ αιτίας αυτοκαταστροφικών κινήσεων που οφείλονται στην διαφθορά  - οδηγούν σε απώλειες εξ αιτίας λανθασμένου ρίσκου].  Κάνει επίσης γωνία 135ο με τον Ουρανό της Σχέσης [= η έλλειψη κεφαλαίων αναγκάζει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκποίηση /παραχώρηση προς εκμετάλλευση διακεκριμένων κομματιών Γής η και φυσικών πόρων ]. Κάνει τέλος όψη 120ο με τον Πλούτωνα της Σχέσης [= οι ασταθείς συνθήκες που επικρατούν στην Χώρα σε συνδυασμό με την υποχρεωτική οικονόμο-πολιτική κατεύθυνση που επιβάλλουν οι μνημονικές συνθήκες γίνονται πόλος έλξης  υπερβολικού σε μέγεθος  και κρυμμένου πλούτου που θα μεταμορφώσει την φυσική ομορφιά της Χώρας]

Το Μεσουράνημα της ΗΕ του κοινού χάρτη σε συντεταγμένες Αθηνών είναι στους Διδύμους και στον 11ο οίκο. Στη θετική του διάσταση το Μεσουράνημα αυτό (η δράση της Ελληνικής Κυβέρνησης) μας λέει : [= οι κοινωνικές αλλαγές υποχρεώνουν τη Κυβέρνηση να απαιτήσει από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που διαχειρίζονται τα συστήματα μεταφορών και τους αγωγούς φυσικού αερίου να εναρμονίσουν τα σχέδια τους με τις μεταρρυθμίσεις που προνοούνται από την κυβερνητική πολιτική  που αφορούν στα σχετικά θέματα ] . Στην αρνητική του διάσταση το Μεσουράνημα της ΗΕ διαβάζει [= εξ αιτίας επικοινωνιακών λαθών η Κυβέρνηση αδυνατεί να λάβει στήριξη στις πολιτικές της που αφορούν  δίκτυα μεταφορών, αγωγών ενέργειας και επικοινωνιών  επειδή αντιμετωπίζει την αντίσταση ριζοσπαστικών κινημάτων στον τρόπο που διαμορφώνονται και υλοποιούνται αλλαγές πολιτικής που αφορούν στα προαναφερθέντα θέματα].

Το Μεσουράνημα της ΗΕ σε συντεταγμένες Αθηνών κάνει όψη 90ο με την Σελήνη της ΗΕ στον Ζυγό [=υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της Χώρας για την πορεία της χωρίς παραγωγικό ιστό για να καλύψει τις ανάγκες επιβίωσης του Λαού ], σε όψη 180ο με τον Ήλιο της ΗΕ [ = συγκρούσεις που οφείλονται στην αλαζονεία και στην υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της Χώρας ] , σε όψη αντιπαραλληλίας με την Αφροδίτη της ΗΕ [ = περιορισμοί στην λειτουργία της Κοινωνίας εξ αιτίας περιορισμών του λαϊκού εισοδήματος και πλούτου ], σε όψη 90ο με τον Δία της ΗΕ [ =δυσκολία στην επίτευξη των επιθυμιών της Χώρας], σε όψη 45ο με τον Ουρανό της ΗΕ [ = η έλλειψη χρηματικών πόρων και η χειραγώγηση που επιβάλλεται στους κάθε είδους πόρους της Χώρας  οδηγεί σε παρανοϊκές καταστάσεις ελέγχου του πολιτικού συστήματος προκειμένου να μην διαταραχθεί η γραμμή πλεύσης της Χώρας σε σχέση με τις εντολές που δέχεται η Κυβέρνηση από την Πατρωνία της Χώρας] και σε όψη αντιπαραλληλίας με τον Πλούτωνα της Σχέσης [ =η Κυβέρνηση αδυνατεί να έχει την υποστήριξη του πολιτικού συστήματος και του Λαού προκειμένου να νομοθετήσει για μεταρρυθμίσεις που αφορούν σε ανεπαρκή δίκτυα μεταφορών και αγωγών ενέργειας, επειδή και προκειμένου να δείξει την πραγματική εικόνα θα πρέπει να παραδεχτεί πως εκτελεί εντολές και κινείται μέσα στα πλαίσια που καθορίζονται από την Πατρωνία που με την σειρά της εφαρμόζει εντολές του ΔΜΚ ]

Το Μεσουράνημα με συντεταγμένες Αθηνών επίσης  είναι σε σύνοδο με την Σελήνη της Σχέσης [ = η αβεβαιότητα που παρεισφύει στις σκέψεις των κυβερνώντων και του Λαού για την μοίρα της Χώρας], κάνει όψη αντίθεσης με τον Ερμή της Σχέσης [=  υφεσιακοί προϋπολογισμοί και πληθωρισμός και ανάμειξη θρησκευτικών ηγετών στην πολιτική ], σε όψη 120ο με τον Ουρανό της Σχέσης [ συγχρονισμός των επιχειρηματικών επιδιώξεων με την κυβερνητική πολιτική μέσα από μια περίεργη θεώρηση του χρηματο-οικονομικού σχεδιασμού που χρησιμοποιεί τα Χρηματιστήριο για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και επιβάλλει μια διαδικασία αντισταθμιστικών ωφελημάτων], και σε όψη 120ο με τον Ποσειδώνα της Σχέσης [ εναρμόνιση των επιχειρηματικών πρακτικών με την κυβερνητική πολιτική μέσα από νομοθετήματα που αφορούν στην υλοποίηση των έργων της κλιματικής αλλαγής ]  

 

Comments

Popular posts from this blog

2024 - Προς ένα νέο Κόσμο : Δυο βήματα μπρός και ένα πίσω

ΗΠΑ 2024…Εντονα φυσικά φαινόμενα;

BRICS - Πόσο βιώσιμο είναι το σχέδιο;